Avocado plant kweken

Het groeien van een avocado plant is super simpel, en leuk om samen met kinderen te doen.

Een avocadoplant kweken, simpel en leuk!

Het kweken en groeien van een avocadoplant is eigenlijk heel makkelijk en een leuk proces dat maar weinig tijd in beslag neemt. Erg tof en leerzaam om samen met bijvoorbeeld kinderen te doen.

groteavocadoplant

Deze avocado plant is ongeveer een half jaar oud..

De avocado plant kweken, hoe pak je het aan?

Wat heb je nodig?

1) Een beker/bakje/glas met lauwwarm water tot 3/4 gevuld
2) Een avocado (pit)
3) Tandenstokers
4) Universele potgrond óf potgrond op kokos basis
5) Een kleine en een grote bloempot met gaten en een schotel
6) Plantenspuit

Stap 1
Koop één of meerdere avocado’s, vaak komen ze per twee verpakt. Niet verkeerd, met twee avocado pitten heb je immers dubbel zo veel kans dat je binnenkort een mooie avocado plant in je huis hebt staan.

Stap 2
Snij de avocado aan beide zijden met een mes in, laat het mes om de avocado pit heen ‘lopen’, je voelt vanzelf met het mes waar de pit zit. Schuif de avocado delen in tegengestelde richting over de pit zodat de delen los komen en je de pit uit de avocado kunt halen. Maak van de avocado bijvoorbeeld lekkere guacamole!

avocadopitmetschil

Avocado pitten nog in hun jasje..

Stap 3
Was al het vruchtvlees van de avocado pit en laat deze een halfuurtje/uurtje drogen. Was de pit niet met dreft of zeep, de schil aan de buitenkant droogt dan uit waardoor je deze moeilijk van de pit af krijgt. De volgende stap is dan ook om de bruine schil van de pit af te pellen. Dit doen we om het ontkiem proces te versnellen.

avocadopitzonderschil2

Haal het jasje van de avocado pit af..

Stap 4
Pel de bruine schil van de avocado pit af. Pak drie tandenstokers en steek deze schuin naar beneden gericht rondom in de avocado pit. Zorg ervoor dat je de tandenstokers niet in de ‘lijnen’ prikt, omdat de pit zal gaan splijten. De ‘punt’ van de avocado pit moet naar boven gericht zijn.

avocadopittandenstokers

Prik drie tandenstokers naar beneden gericht in de avocado pit. Je ziet de ‘lijn’ waar de pit zal gaan splijten. Prik hier geen tandenstokers in.

Stap 5
Vul een glas/beker/bakje voor 3/4 met lauwwarm water. Laat de avocado pit in het water zakken zodat deze ongeveer voor de helft onder water hangt. Zet de avocado pit ergens op een plaats waar deze zo veel mogelijk (zon)licht zal krijgen. Afwachten maar! Binnen enkele weken zul je zien dat de avocado pit aan de onderkant gaat splijten en dat er een wortel begint te groeien.

avocadopitwater2

Vul een glas/bakje/beker lauwwarm water en hang de avocado pit hier in, met de punt naar boven. De bovenkant moet droog blijven.

avocadopitwortel

Na enkele weken zal de pit splijten en een wortel groeien..

Stap 6
Je kunt de avocado plant nu al gaan potten. Je kunt er ook voor kiezen te wachten tot de eerste twee a drie blaadjes een redelijke grootte hebben bereikt (2 á 3cm in doorsnee) voordat je gaat potten. Zorg er bij het potten voor dat de pit voor ongeveer een derde boven de potgrond uitsteekt en geef ‘m de eerste keer véél (lauwwarm) water.

Je kunt er hierbij voor kiezen om vlak onder het bovenste blad de avocado plant te snoeien/knippen (altijd schuin snoeien!) zodat je de plant stimuleert om zijwaartse takken/bladeren te gaan groeien. Doe je dit niet dan zul je zien dat jouw avocado plant zijn best zal gaan doen om zo snel mogelijk richting het plafond te groeien ;). It’s up to you!

avocadoplantnapotten

Avocado plant, twee weken na potten.

Stap 7
Genieten en jouw avocado plant zien groeien! Maak de bladeren eens in de zoveel dagen vochtig (niet nat) met een plantenspuit. Zorg er voor dat de potgrond vochtig maar niet nat is. Het is geen probleem wanneer je de grond een keer nagenoeg droog laat worden, te natte potgrond voor te lange tijd zorgt echter vrij snel voor wortelrot.

avocadoplantentweemaanden

Avocado planten, ongeveer twee maanden oud.

Na een goed jaar zul je de plant moeten verpotten naar een grotere pot. Het is makkelijk te controleren wanneer je dit moet doen. Haal tijdens de eerstvolgende lente de plant met aarde voorzichtig uit de pot. Kijk hierbij of de wortels zich aan de onderzijde en langs de zijkanten hebben opgehoopt. Zijn de wortels opgehoopt, verpot de avocado plant dan naar een grotere pot. Verwijder hierbij (voorzichtig) zoveel mogelijk aarde. Je kunt hierbij de ‘wortelhoop’ voorzichtig losmaken met je vingers zodat deze makkelijker zullen groeien in de nieuwe pot. Ik raad je aan het verpotten met twee personen te doen, zeker wanneer de plant wat groter is geworden. Door de lengte van de plant is deze vrij ‘breekbaar’.

Tips!
1) Een avocado plant is erg gevoelig voor onder andere het zout gehalte in kraanwater. Laat bij voorkeur kraanwater 24 uur staan voordat je het gebruikt om de plant te besproeien of water te geven. Helemaal te gek is het wanneer je regenwater kunt gebruiken voor je avocado plant, hier zijn ze dol op. Staat je woonsituatie het toe dan kun je overwegen een (regen)ton in je tuin te zetten.

2) Gebruik je kraanwater, spoel de pot dan om het half jaar zodat je van het overtollig zout in de grond af kan komen. Je kunt dit doen door de pot tot drie keer tot de rand vol te laten lopen met lauwwarm water, het overtollige water met zout komt dan via de gaten in de pot naar buiten. Doe dit bij voorkeur in de lente of zomer wanneer het warm is, je zou de plant dan bijvoorbeeld een dagje buiten kunnen laten staan om uit te ‘lekken’ én zodat de grond wat sneller droogt.

3) Er zijn mensen die het water om de dag verversen wanneer de pit nog in een bakje met water staat. Dit zou het opkomen van bacteriën in het water tegen gaan. Mijn ervaring is dat het verversen er juist eerder voor zorgt dat de wortels beginnen te rotten, ze houden er niet van om aan lucht bloot gesteld te worden en vervolgens weer in water gestopt worden. Ik heb het water enkel aangevuld zodat het op niveau bleef. Dit kan betekenen dat het water vies wordt/gaat verkleuren. Niets om je zorgen over te maken.

4) Snoei de avocado plant wanneer deze enkele bladeren heeft, nét onder het hoogste blad (snoei altijd schuin). Dit zorgt er voor dat de avocado plant ‘voller’ wordt en de plant niet als een raket omhoog schiet.

avocadoplantgesnoeid

Twee weken geleden gesnoeid. Je ziet al meerdere takken/bladeren verschijnen!

Heb je vragen/ideeën? Laat het me weten en plaats een reactie. Succes!

 

272 thoughts on “Avocado plant kweken”

 1. Beste Jordy,

  Mijn allereerste succesvol opgekweekte pitje (start zo’n 1.5 jaar geleden) is inmiddels uitgegroeid tot een enorm hoge plant, die inderdaad tot het plafond gegroeid is! (>3m) Ik heb hem nooit gesnoeid en vroeg me af of dit alsnog een optie zou kunnen zijn en of het snoeien nog in een bepaald seizoen moet gebeuren. De stam is redelijk dun helaas en ik hoop dat hij toch zijn evenwicht nog zou kunnen vinden (hij krijgt nu wat steun van een bamboestok).

  Alvast bedankt!

  Groetjes

  1. Hi Nina,

   3 Meter! Dat is een flinke dan :-). Snoeien zou ik in het voorjaar doen, de maand april is daar ideaal voor. Je kunt de stam ondersteunen met een bamboestok, deze zijn in tuincentra te verkrijgen. Let op dat je de stam van de plant niet te strak vast maakt aan de bamboe.

   Je kunt bij een erg onstabiele stam ook een ‘cirkel’ maken van verschillende bamboestokken. Vastmaken kan met een stukje touw of een tiewrap.

   Gr, Jordy

 2. Hey Jordy. Tof al deze tips hier. Enkele maanden geleden ben ik met m’n zoontje aan ons eerste advocadoboom begonnen. Duurde even voor er, in het potje water, wortel aan de pit kwam maar, eens gepot ging het razendsnel vooruit,wat m’n zoontje super leuk vond. Nu na een maand of 2 is hij gestopt met groeien en worden de bladeren bruin. Heb jij tips.
  Dank je.

  1. Hi Tania,

   Dit kan met van alles te maken hebben. De plaats waar de plant staat, hoeveel water hij krijgt, welke grond en eventuele voeding je gebruikt. Soms wil het ook gewoon niet lukken. De ene pit lijkt dan wat sterker te zijn dan de ander. Tip; zet meerdere pitten tegelijk op. Zo voorkom je dat je weer enkele weken moet wachten voordat er een nieuwe plant begint te groeien :-).

   Gr, Jordy

 3. Hi Jordy,

  Ik heb inmiddels meerdere avocadoplantjes gekweekt alleen heeft de oudste het erg zwaar. Hij is nu ongeveer 2 en een half jaar oud en zo’n 1 meter hoog. Voorheen had hij bladeren de grond tot aan de top. Hij is bovenin ook gaan vertakken een half jaar geleden. Alleen worden sinds een paar weken de onderste bladeren bruin, krullen op en vallen eraf. Het klimt langzaam omhoog en er zijn er al heel veel vanaf en het eind in nog niet in zicht. Hij staat nog steeds in een goede pot kwa grootte, ik geef hem eens in de maand extra voeding en is niet van plaats verwisseld… Heb jij een idee wat er aan de hand kan zijn?

  1. Hi Maruska,

   Dit kan altijd gebeuren. Zolang er nieuwe bladeren bij blijven komen, geen zorgen om maken :-). Zeker in de winter vallen er vaak bladeren af.

   Gr, Jordy

 4. Hallo, ik heb 1 pit in water gezet, waar overigens niks mee gebeurt is! En mijn man heeft 1 pit, in een pot buiten geduwd, en daar groeit nu een piepklein boompje. Heb m buiten in de volle zon staan, niet goed lees ik hier.
  Zal m wat meer in de schaduw zetten. Moet de plant in de winter naar binnen? En, ik lees over het topje snoeien, kan dat nu?
  De pit zit helemaal in de grond, moet ik die wat meer bloot leggen?

  1. Hi Renee,

   In de winter zou ik de plant naar binnen halen zodra het kouder dan 15 graden wordt. Snoeien mee wachten tot in het voorjaar, maand april is daar ideaal voor.

   Gr, Jordy

 5. Hallo,

  Ik heb twee avocadoplanten, nu ongeveer een jaar oud. De onderste en oudste bladeren zijn aan de zijkanten bruin verkleurd en krullen op, maar de bovenste, nieuwere bladeren doen het zeer goed en worden veel groter. Enig idee hoe dit komt? De tweede avocadoplant staat heel mooi en doet het heel goed, maar de pit is wel aan het wegrotten. Deze zat nochtans half onder de aarde. Kan dit kwaad voor de plant?
  Alvast bedankt!
  Groetjes

  1. Hi Ruth,

   Dit zal bijna altijd gebeuren. Zolang er nieuwe bladeren bij komen zou ik me daar niet al te veel zorgen om maken. De pit nooit helemaal bedekken onder aarde, maar gewoon blootgesteld laten aan de lucht :-).

   Gr, Jordy

 6. Hoi,
  Ik ben zo blij met m’n avocado plantje dat ik er nauwelijks aan durf te zitten haha, zou je me wat meer kunnen vertellen over dat snoeien zodat hij breder wordt? Hoe kan ik dat het beste doen. Wat bedoel je met schuin snijden en het laatste blad? Bij mij komen er meteen steeds nieuwe mini blaadjes blij namelijk. Hii is een paar maanden oud en zo’n 40 a 45 cm hoog.. groetjes!

  1. Hi Jorynke,

   Niet te veel over nadenken ;-). Het takje net ergens onder een blad wegknippen. Wat er dan vaak gebeurd is dat waar je geknipt hebt twee of meerdere zijtakken gaan ontstaan, zodat hij meer in de breedte gaat groeien. Wel even wachten met snoeien tot april in het voorjaar. Nu kom je er waarschijnlijk mee weg, maar je hebt ook kans dat de plant stil komt te staan.

   Gr, Jordy

 7. Hallo, ik heb nog) maar een kleine avocado pit in het water hangen, hij heeft ondertussen ook al lange worteltjes gemaakt, maar vanboven is er nog geen stengel uitgekomen. Wanneer mag/moet ik hem in een pot met aarde planten?

  1. Hi Sofie,

   Het kan enkele weken duren voordat de pit splijt en de plant begint te groeien. Zodra de eerste blaadjes gegroeid zijn en wat groter zijn geworden, kun je de plant in een pot met aarde planten. Zorg ervoor dat de eerste pot niet al te groot is.

   Gr, Jordy

 8. Dag Jordy,

  Zelf ben ik al anderhalf jaar bezig met de avocado’s op te kweken. De oudsten zijn op 2 na allemaal dood gegaan. Een half jaar geleden nog 4 nieuwe pitten geplant. 2 ervan hadden extra takken, welke bleven groeien. Nu het weer buiten warmer word heb ik van de 2, de kleinste takken weggeknipt en verpot. De grootste van die van 6 maanden is nu 85cm groot ☺️ 1tje van anderhalf jaar oud is volop bezig met takken te verkrijgen. Ze blijven zelfs heel mooi groen!

  Ik hoop over 2/3 jaar bloemen te zien en tot slot na 9 maanden eventueel een pluk te kunnen wagen.

  Zelf maak ik momenteel foto’s om eventueel mijn verhaal mee te doen, als mijn experiment van pit tot vrucht voltooid geraakt.

  1. Hi Joachim,

   Leuk verhaal zeg! Mocht je de foto’s willen delen, neem dan eens contact met mij op via het contactformulier. Ik ben erg benieuwd.

   Gr. Jordy

  2. Hi,
   Zo leuk om je eigen boompje te creëren met een avocadopit!
   De mijne zit nu week (gedeeltelijk) in de grond en hij groeit als kool!
   Heb alweer twee nieuwe pitten, alleen zijn deze erg rond, daardoor weet ik niet zo goed wat de boven en onderkant is. Heb jij een idee/tip?
   Alvast bedankt!

 9. Hi Jordy,

  Ik heb het afgelopen jaar al zo’n 9 plantjes succesvol uit kunnen laten groeien, helaas is het me nooit gelukt via bovenstaande manier, maar wat voor mij erg goed werkt is pellen, in weckpot doen, waarin de pit omringd zit met aarde, goed vochtig en dan helemaal afsluiten. Na een maand komen de worteltjes en het plantje uit en kan hij open!

  Echter zie ik grote verschillen tussen de planten: ik heb 1 hele volle welke de breedte in groeit, zonder te snoeien. Maar ik heb ook veel planten die zo de hoogte in groeien. Waardoor wordt dat verschil veroorzaakt? Alle planten behandel ik hetzelfde, staan praktisch op dezelfde plek en ik snoei ze allemaal niet. Is hier een reden voor?

  Ik hoor het graag!

  Groet, Mariette

  1. Hi Marielle,

   Wat een grappige methode! Die moet ik eens gaan proberen.

   Er is geen verklaring voor te vinden. De verschillen tussen pitten is nu eenmaal groot. De avocado’s maken ook genoeg mee om hier in de supermarkten te belanden :-).

   Gr. Jordy

 10. Beste,
  Ik heb 2 planten uit 2 pitten,1 plant doet het heel goed der andere zijn blaren waren bruin en zijn afgevallen, nu enkel nog de steel…
  Zullen er opnieuw bladeren aangroeien..?

  1. Hi Lienne,

   Ik ben bang dat wanneer de plant nog vrij jong is er geen bladeren meer aan zullen groeien. Je kunt hem echter laten staan en een maand tot 2 maanden wachten. Mochten er bladeren gaan groeien, dat zou dat in de zomer vrij vlug moeten gaan.

   Gr. Jordy

 11. Hallo!

  Ik ben ook begonnen met mijn eerste avocado project. Mijn boompje is ondertussen aardig aan het groeien. Er is 1 iets waar ik een vraag over heb. Er zijn namelijk 2 takken uit de pit gegroeid. De ene doet het super maar de ander blijft heel klein en de blaadjes zijn ook kleiner. Kan ik deze afknippen en herplanten? Of als ik deze afknip, heeft dit dan een negatieve invloed op de mooie tak?

  Grtjs

  1. Hi Evelyn,

   Je kunt deze afknippen. Waarschijnlijk zal de plant toch alle energie in de tak stoppen die het goed doet :-).

   Gr. Jordy

  2. Bij mij waren er 3 stammen uit de pit gekomen waarvan de derde en kleinste een jaar lang zo bleef maar deze maakt inmiddels ook nieuwe blaadjes aan en wordt langer en dikker.
   Afknippen zal doorgaans juist positieve invloed hebben op de mooie tak, kan de plant zich volledig daarop concentreren.
   Afknippen en herplanten? Volgens mij heb je daar wortels voor nodig en heb nog nergens gezien of gehoord dat een afgeknipte tak van een avocado zelf wortels zal ontwikkelen. Misschien iemand anders hier die daar ervaring me heeft?

 12. Wij hebben nu ongeveer een anderhalf jaar oude advocadoplant. Nu zitten er al een tijd kleine vliegjes in. We hebben een keer de plant verpot om ervanaf te komen, maar ze zijn weer terug. Weet iemand hoe hiervanaf te komen?

  1. Hi Sarona,

   Vervelend zeg! Vaak is het een combinatie van factoren. Dat wil zeggen combinatie van grond, staat van het water en de omgeving. Probeer eens over te stappen op een ander soort potgrond (bijv op kokos basis) en laat het water eerst 24 uur ‘ontharden’ en op kamertemperatuur komen. Nog beter is regenwater.

   Gr. Jordy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *