Avocado plant kweken

Het groeien van een avocado plant is super simpel, en leuk om samen met kinderen te doen.

Een avocadoplant kweken, simpel en leuk!

Het kweken en groeien van een avocadoplant is eigenlijk heel makkelijk en een leuk proces dat maar weinig tijd in beslag neemt. Erg tof en leerzaam om samen met bijvoorbeeld kinderen te doen.

groteavocadoplant

Deze avocado plant is ongeveer een half jaar oud..

De avocado plant kweken, hoe pak je het aan?

Wat heb je nodig?

1) Een beker/bakje/glas met lauwwarm water tot 3/4 gevuld
2) Een avocado (pit)
3) Tandenstokers
4) Universele potgrond óf potgrond op kokos basis
5) Een kleine en een grote bloempot met gaten en een schotel
6) Plantenspuit

Stap 1
Koop één of meerdere avocado’s, vaak komen ze per twee verpakt. Niet verkeerd, met twee avocado pitten heb je immers dubbel zo veel kans dat je binnenkort een mooie avocado plant in je huis hebt staan.

Stap 2
Snij de avocado aan beide zijden met een mes in, laat het mes om de avocado pit heen ‘lopen’, je voelt vanzelf met het mes waar de pit zit. Schuif de avocado delen in tegengestelde richting over de pit zodat de delen los komen en je de pit uit de avocado kunt halen. Maak van de avocado bijvoorbeeld lekkere guacamole!

avocadopitmetschil

Avocado pitten nog in hun jasje..

Stap 3
Was al het vruchtvlees van de avocado pit en laat deze een halfuurtje/uurtje drogen. Was de pit niet met dreft of zeep, de schil aan de buitenkant droogt dan uit waardoor je deze moeilijk van de pit af krijgt. De volgende stap is dan ook om de bruine schil van de pit af te pellen. Dit doen we om het ontkiem proces te versnellen.

avocadopitzonderschil2

Haal het jasje van de avocado pit af..

Stap 4
Pel de bruine schil van de avocado pit af. Pak drie tandenstokers en steek deze schuin naar beneden gericht rondom in de avocado pit. Zorg ervoor dat je de tandenstokers niet in de ‘lijnen’ prikt, omdat de pit zal gaan splijten. De ‘punt’ van de avocado pit moet naar boven gericht zijn.

avocadopittandenstokers

Prik drie tandenstokers naar beneden gericht in de avocado pit. Je ziet de ‘lijn’ waar de pit zal gaan splijten. Prik hier geen tandenstokers in.

Stap 5
Vul een glas/beker/bakje voor 3/4 met lauwwarm water. Laat de avocado pit in het water zakken zodat deze ongeveer voor de helft onder water hangt. Zet de avocado pit ergens op een plaats waar deze zo veel mogelijk (zon)licht zal krijgen. Afwachten maar! Binnen enkele weken zul je zien dat de avocado pit aan de onderkant gaat splijten en dat er een wortel begint te groeien.

avocadopitwater2

Vul een glas/bakje/beker lauwwarm water en hang de avocado pit hier in, met de punt naar boven. De bovenkant moet droog blijven.

avocadopitwortel

Na enkele weken zal de pit splijten en een wortel groeien..

Stap 6
Je kunt de avocado plant nu al gaan potten. Je kunt er ook voor kiezen te wachten tot de eerste twee a drie blaadjes een redelijke grootte hebben bereikt (2 á 3cm in doorsnee) voordat je gaat potten. Zorg er bij het potten voor dat de pit voor ongeveer een derde boven de potgrond uitsteekt en geef ‘m de eerste keer véél (lauwwarm) water.

Je kunt er hierbij voor kiezen om vlak onder het bovenste blad de avocado plant te snoeien/knippen (altijd schuin snoeien!) zodat je de plant stimuleert om zijwaartse takken/bladeren te gaan groeien. Doe je dit niet dan zul je zien dat jouw avocado plant zijn best zal gaan doen om zo snel mogelijk richting het plafond te groeien ;). It’s up to you!

avocadoplantnapotten

Avocado plant, twee weken na potten.

Stap 7
Genieten en jouw avocado plant zien groeien! Maak de bladeren eens in de zoveel dagen vochtig (niet nat) met een plantenspuit. Zorg er voor dat de potgrond vochtig maar niet nat is. Het is geen probleem wanneer je de grond een keer nagenoeg droog laat worden, te natte potgrond voor te lange tijd zorgt echter vrij snel voor wortelrot.

avocadoplantentweemaanden

Avocado planten, ongeveer twee maanden oud.

Na een goed jaar zul je de plant moeten verpotten naar een grotere pot. Het is makkelijk te controleren wanneer je dit moet doen. Haal tijdens de eerstvolgende lente de plant met aarde voorzichtig uit de pot. Kijk hierbij of de wortels zich aan de onderzijde en langs de zijkanten hebben opgehoopt. Zijn de wortels opgehoopt, verpot de avocado plant dan naar een grotere pot. Verwijder hierbij (voorzichtig) zoveel mogelijk aarde. Je kunt hierbij de ‘wortelhoop’ voorzichtig losmaken met je vingers zodat deze makkelijker zullen groeien in de nieuwe pot. Ik raad je aan het verpotten met twee personen te doen, zeker wanneer de plant wat groter is geworden. Door de lengte van de plant is deze vrij ‘breekbaar’.

Tips!
1) Een avocado plant is erg gevoelig voor onder andere het zout gehalte in kraanwater. Laat bij voorkeur kraanwater 24 uur staan voordat je het gebruikt om de plant te besproeien of water te geven. Helemaal te gek is het wanneer je regenwater kunt gebruiken voor je avocado plant, hier zijn ze dol op. Staat je woonsituatie het toe dan kun je overwegen een (regen)ton in je tuin te zetten.

2) Gebruik je kraanwater, spoel de pot dan om het half jaar zodat je van het overtollig zout in de grond af kan komen. Je kunt dit doen door de pot tot drie keer tot de rand vol te laten lopen met lauwwarm water, het overtollige water met zout komt dan via de gaten in de pot naar buiten. Doe dit bij voorkeur in de lente of zomer wanneer het warm is, je zou de plant dan bijvoorbeeld een dagje buiten kunnen laten staan om uit te ‘lekken’ én zodat de grond wat sneller droogt.

3) Er zijn mensen die het water om de dag verversen wanneer de pit nog in een bakje met water staat. Dit zou het opkomen van bacteriën in het water tegen gaan. Mijn ervaring is dat het verversen er juist eerder voor zorgt dat de wortels beginnen te rotten, ze houden er niet van om aan lucht bloot gesteld te worden en vervolgens weer in water gestopt worden. Ik heb het water enkel aangevuld zodat het op niveau bleef. Dit kan betekenen dat het water vies wordt/gaat verkleuren. Niets om je zorgen over te maken.

4) Snoei de avocado plant wanneer deze enkele bladeren heeft, nét onder het hoogste blad (snoei altijd schuin). Dit zorgt er voor dat de avocado plant ‘voller’ wordt en de plant niet als een raket omhoog schiet.

avocadoplantgesnoeid

Twee weken geleden gesnoeid. Je ziet al meerdere takken/bladeren verschijnen!

Heb je vragen/ideeën? Laat het me weten en plaats een reactie. Succes!

 

253 thoughts on “Avocado plant kweken”

 1. Dag Jordy,

  Zelf ben ik al anderhalf jaar bezig met de avocado’s op te kweken. De oudsten zijn op 2 na allemaal dood gegaan. Een half jaar geleden nog 4 nieuwe pitten geplant. 2 ervan hadden extra takken, welke bleven groeien. Nu het weer buiten warmer word heb ik van de 2, de kleinste takken weggeknipt en verpot. De grootste van die van 6 maanden is nu 85cm groot ☺️ 1tje van anderhalf jaar oud is volop bezig met takken te verkrijgen. Ze blijven zelfs heel mooi groen!

  Ik hoop over 2/3 jaar bloemen te zien en tot slot na 9 maanden eventueel een pluk te kunnen wagen.

  Zelf maak ik momenteel foto’s om eventueel mijn verhaal mee te doen, als mijn experiment van pit tot vrucht voltooid geraakt.

  1. Hi Joachim,

   Leuk verhaal zeg! Mocht je de foto’s willen delen, neem dan eens contact met mij op via het contactformulier. Ik ben erg benieuwd.

   Gr. Jordy

 2. Hi Jordy,

  Ik heb het afgelopen jaar al zo’n 9 plantjes succesvol uit kunnen laten groeien, helaas is het me nooit gelukt via bovenstaande manier, maar wat voor mij erg goed werkt is pellen, in weckpot doen, waarin de pit omringd zit met aarde, goed vochtig en dan helemaal afsluiten. Na een maand komen de worteltjes en het plantje uit en kan hij open!

  Echter zie ik grote verschillen tussen de planten: ik heb 1 hele volle welke de breedte in groeit, zonder te snoeien. Maar ik heb ook veel planten die zo de hoogte in groeien. Waardoor wordt dat verschil veroorzaakt? Alle planten behandel ik hetzelfde, staan praktisch op dezelfde plek en ik snoei ze allemaal niet. Is hier een reden voor?

  Ik hoor het graag!

  Groet, Mariette

  1. Hi Marielle,

   Wat een grappige methode! Die moet ik eens gaan proberen.

   Er is geen verklaring voor te vinden. De verschillen tussen pitten is nu eenmaal groot. De avocado’s maken ook genoeg mee om hier in de supermarkten te belanden :-).

   Gr. Jordy

 3. Beste,
  Ik heb 2 planten uit 2 pitten,1 plant doet het heel goed der andere zijn blaren waren bruin en zijn afgevallen, nu enkel nog de steel…
  Zullen er opnieuw bladeren aangroeien..?

  1. Hi Lienne,

   Ik ben bang dat wanneer de plant nog vrij jong is er geen bladeren meer aan zullen groeien. Je kunt hem echter laten staan en een maand tot 2 maanden wachten. Mochten er bladeren gaan groeien, dat zou dat in de zomer vrij vlug moeten gaan.

   Gr. Jordy

 4. Hallo!

  Ik ben ook begonnen met mijn eerste avocado project. Mijn boompje is ondertussen aardig aan het groeien. Er is 1 iets waar ik een vraag over heb. Er zijn namelijk 2 takken uit de pit gegroeid. De ene doet het super maar de ander blijft heel klein en de blaadjes zijn ook kleiner. Kan ik deze afknippen en herplanten? Of als ik deze afknip, heeft dit dan een negatieve invloed op de mooie tak?

  Grtjs

  1. Hi Evelyn,

   Je kunt deze afknippen. Waarschijnlijk zal de plant toch alle energie in de tak stoppen die het goed doet :-).

   Gr. Jordy

 5. Wij hebben nu ongeveer een anderhalf jaar oude advocadoplant. Nu zitten er al een tijd kleine vliegjes in. We hebben een keer de plant verpot om ervanaf te komen, maar ze zijn weer terug. Weet iemand hoe hiervanaf te komen?

  1. Hi Sarona,

   Vervelend zeg! Vaak is het een combinatie van factoren. Dat wil zeggen combinatie van grond, staat van het water en de omgeving. Probeer eens over te stappen op een ander soort potgrond (bijv op kokos basis) en laat het water eerst 24 uur ‘ontharden’ en op kamertemperatuur komen. Nog beter is regenwater.

   Gr. Jordy

  1. Hi Sander,

   Dat kan inderdaad ook gebeuren! Vaak zul je zien dat de energie uiteindelijk toch naar één stam uit gaat en de andere afsterft.

   Gr. Jordy

 6. Hoi Jordy,

  Leuke site hier. Ik heb hier nu een beginnende avocado staan van ongeveer een meter hoog. Hoe lang laat je het restant van de pit eigenlijk onder aan de stam zitten?

  Ik las ook ergens om de jonge scheut aan de bovenkant eruit te knijpen om de groei in de hoogte te remmen. Heb jij daar ervaring mee?

  Groeten Erik & Ad Avocado.

  1. Hi Erik,

   Ik laat de pit eigenlijk altijd zitten. Sommige mensen kiezen er op den duur voor om deze te verwijderen. Je kunt hem inderdaad aan de bovenkant aftoppen om ervoor te zorgen dat hij de breedte in schiet en groei in de hoogte te remmen :-).

   Gr. Jordy

 7. Hoi! Wat een hoop leuke informatie!
  Een aantal maanden geleden is mijn avocadopit ontkiemt, hij is nu zo’n 20cm groot en heeft een aantal mooie groene bladeren. Hij staat nu nog in een pot water en ik wil hem gaan verpotten. Uit de “hoofdwortel” groeien alleen een soort bruinwitte brokkels. In eerste instantie dacht ik dat het wortels waren maar toen ik vanmorgen de wortels schoonmaakte, was het zacht en kreeg ik het er deels af gepoetst. Het lijkt dus meer op schimmel. Ik vroeg me af dat kwaad kan.. hij ziet er verder heel goed uit.

  1. Hi Rosa,

   Het lijkt er op dat de pit net iets te lang in het water heeft gehangen. Ik ben benieuwd wat het resultaat is enkele weken na verpotten. Houd je me op de hoogte?

   Gr. Jordy

 8. Ha Jordy,

  Leuke blog heb je! Mijn avocadoboom is nu twee jaar oud en zo’n twee meter. Hij staat binnen, achter een raam op het zuiden van het huis, maar niet in de volle zon.

  Het bovenste stuk van mijn boom (stam en zijtakken) is donkerbruin, lijkt wel uitgedroogd!

  In de winter is hij al zijn bladeren kwijtgeraakt, het lijkt alsof daarvoor in de plaats wat nieuwe bladeren komen, er zitten knopjes op de stam. Maar dat is al maanden zo.

  De aarde is vochtig genoeg. Heb je enig idee wat ik eraan kan doen?

  Moet ik opnieuw beginnen? Snoeien?

  Ik hoop dat je me kunt helpen.

  Met vriendelijke groet,
  Francine

  1. Hi Francine,

   Het verkleuren van de takken en stam is normaal. Bij een boom gebeurd dit op precies dezelfde manier. De stam wordt steeds bruiner. Het verliezen van bladeren kan ook geen kwaad, zolang er groei aan de bovenkant aanwezig is. Hoe staat het er nu mee?

   Gr. Jordy

 9. Hallo lezer(es) mijn avocado plant doet het goed alleen blijven de bladeren zo treurig hangen dat ik me afvraag waar het fout gaat.
  Ik sproei om de paar dagen de bladeren nat en toch blijven de bladeren vertikaal hangen.
  De potgrond maak ik niet nat is dat het probleem?

  1. Hi Marianne,

   Dat is compleet normaal. Hoe ouder en groter de bladeren hoe worden hoe meer deze gedurende de dag gaan hangen. Wanneer ze jong zijn staan ze vrij overeind :-).

   Gr. Jordy

  1. Hi Heidi,

   Het is niet echt bekend hoe groot avocadoplanten hier in europa, in huis kunnen worden. Een meter 60 is behoorlijk groot! Verzorg je ze op een speciale manier?

   Gr. Jordy

 10. Goedemorgen,
  Ik heb 5 planten staan, waarvan 3 vol in blad en 2 met kleine kruilbladeren en droge punten aan het blad
  Dit is al vanaf het begin(planten zijn nu ruim een jaar)
  Komt dit ooit goed ?
  Of kan ik de onderste blaadjes afknippen en kijken wat er nieuw aangroeit?(het is nu geen gezicht)
  Misschien met een foto makkelijker telaten zien ?

  1. Hi Mandy,

   Sommige avocadoplanten doen het nu eenmaal wat minder. Daar is niet altijd een duidelijke aanwijzing voor te vinden. Voorzichtig snoeien kan nu nog, gezien we midden in mei zitten. Laat je weten hoe ‘t gaat? Een foto toesturen kun je doen door deze online te uploaden en de link in je reactie te vermelden :-).

   Gr. Jordy

 11. Hi,

  Ik heb bijna drie jaar een avocado plant met 3 stammen. Deze winter zijn alleen alle blaadjes eraf gevallen en nu worden de punten van de stengels bruin/zwart. Kan ik hem nog redden? Ik heb al een paar keer de toppen eraf gesneden maar dat lijkt niet te helpen.

  1. Hi Silvany,

   Ik zou de plant niet meer snoeien en nu even rust geven. Hoe vaak is de plant verpot? Heeft hij onlangs nieuwe aarde gekregen? Hoe staat het er nu mee?

   Gr. Jordy

 12. Hoi Jordy, zo te lezen ben jij de avocadoplant guru die ik zoek. Ik heb al 4 jaar een zeer blij en vol avocado boompje van ongeveer 1m hoog, zelf uit een pit gekweekt. Deze winter zijn 1 voor 1 alle bladeren uitgevallen nadat ik de plant had verpot. Nu zitten er in de top 6 nieuwe kleine blaadjes. Maar voordat ze volgroeid zijn trekken ze krom, verslappen ze en vallen er af. Ze worden daarbij niet bruin.
  Kan het door de kou van vorige week komen? Of moet ik bijvoeden? Of heb ik bij het verpotten de pit te diep gestopt (die is nu niet meer te zien en was dat wel in de vorige pot)
  Hij ziet er echt zielig uit. Heb je een tip voor mij?
  Alvast dank!
  Marie Louise

  1. Hi Marie Louise,

   Dat valt wel mee. De hoeveelheid reacties (en vragen) die binnen komen had ik eerlijk gezegd niet verwacht.

   De pit moet je eigenlijk niet helemaal in de aarde stoppen. Daar kunnen ze niet zo goed tegen. Verder de grond niet te nat houden en de plant laten wennen. Als het kan, haal de wortels dan iets naar boven.

   Hoe is het er nu mee?

   Gr. Jordy

 13. Hoi! Ik heb laatst mijn avocadoplant verpot, maar nu worden de blaadjes vanaf onder allemaal langzaam bruin. Is er iets wat ik hiertegen kan doen? Of is dit normaal? Ik kijk uit naar je advies!

  1. Hi Avi,

   Kan gebeuren na het verpotten. Even aankijken en niet teveel water geven. Zou goed moeten komen. Heb je ‘m ook een nieuwe plaats gegeven, dan kan ‘ie het wat zwaarder hebben.

   Gr. Jordy

 14. Hoi Jordy,

  Onze avocadoplant is nu 2 jaar. De bladeren worden op dit moment nogal bruin. Ook hangen ze snel naar beneden. Wanneer ze dan weer water krijgen gaan ze wel weer wat rechterop staan. Nu krijgt de avocado plant ook nieuwe bloei, aan de tak komen nieuwe takjes met bladeren, in het begin van de plant haalde ik dit eraf, maar nu is de plant al behoorlijk groot en twijfel ik. Kun je hier tips over geven over wat goed is voor de plant?

  Groetjes Inge

  1. Hi Inge,

   Het bruin worden is normaal. Zolang er nieuwe bladeren en takken groeien, geen zorgen over maken. Snoeien doe je ‘t beste in het voorjaar rond april/mei.

   Gr. Jordy

 15. Hoi, Ik heb nu mijn avecado plant al een maandje of 6 laten groeien in alleen water. Ik heb het wel daarna verplaats naar een grotere kom, omdat de wortels flink aan het groeien waren. Plant is nu ongeveer 20 cm. Ik was eigenlijk van plan om ergens begin lente deze in aarde te stoppen. Kan het kwaad om het zolang in alleen water te laten groeien.
  Ik vind het wel mooi zo de wortels zichtbaar.
  Aan het topje begint al heel klein blaadjes te vormen.

  1. Hi Tarki,

   De avocadoplant kan het erg lang volhouden in het water, tot een maand of 4 is over het algemeen goed te doen. Leuk dat de plant het zo goed doet!

   Gr. Jordy

  1. Hallo

   Ik ben al 8 maanden een trotse vader van een advocado plant , mijn avocado heeft 4 stammen uit een pit .
   Ik vind hem prachtig ik heb deze van het begin af aan gesnoeit en ben er echt trots op .
   Kan ik een foto maken en deze hier posten ?

   Groet zaher smaak

   1. Hi Zaher,

    Gefeliciteerd met de kleine! Vier stammen uit 1 pit heb ik nog niet gehoord, gaaf zeg. Neem via het contactformulier even contact met mij op voor de foto. Ben erg benieuwd.

    Gr. Jordy

  2. Ik lees veel dat de avocadoplant de hoogte in wil maar die van mij is inmiddels meer dan 1 jaar oud en pas slechts 30 cm hoog maar wel met geweldige bladeren. Hoe krijg ik m de hoogte in zodat ik m kan snoeien en en meer een boompje wordt?

   1. Hi Nicolien,

    De hoogte in groeien doen ze eigenlijk van nature. De breedte is vaak juist een lastiger verhaal. Heb je de avocadoplant al eens verpot naar een grotere pot?

    Gr. Jordy

 16. Wat een leuke site! Ik heb ‘m nu “pas” ontdekt, maar ben blij met alle bruikbare tips.
  Vorig jaar heb ik in de zomer twee pitten laten ontkiemen. De een ging als een tierelier, de ander bleek op de kop te liggen maar ontkiemde eindelijk genoeg wel. Het plantje groeide omhoog, de wortels naar beneden.
  Gek genoeg is het plantje dat goed leek te groeien uiteindelijk na drie bladeren dood gegaan, maar de andere plant doet het heel goed. Er staat nu een volle plant van zo’n 40cm boven de grond op mijn vensterbank. (Overigens lees ik nu pas voor het eerst over snoeien, dus dat heb i ik nog nooit gedaan.) Er groeit zelfs een tweede plantje aan de zijkant uit dezelfde pit.
  Helaas heb ik al een paar keer nieuw zand in de pot moeten doen omdat er hele kleine, witte, mini-beestjes door het zand kropen.
  Heb je enig idee wat dit kan zijn en hoe ik dat kan voorkomen?

  Hartelijke groet,
  Marluce

  1. Hi Marluce,

   Dankjewel!

   Gek is dat. De ene pit doet het veel beter dan de ander. In mijn eigen experimenten is gebleken dat de grootste pit vaak ook het beste groeide. Beestjes kan allerlei oorzaken hebben. Dat kan in het soort grond zitten maar ook in de omgeving, al dan niet in combinatie met een te natte grond.

   Gr. Jordy

 17. Hallo,

  Ik heb een avocado plant van nog geen jaar oud en hij is nu ongeveer 50 cm.
  Stopt een avocado plant in de winter met groeien? Mijn plant is namelijk sinds november geen centimeter gegroeid.

  Met vriendelijke groet,
  Joris

 18. Hallo Jordy,

  Ik heb problemen met mijn twee avocadoplanten. Ze zijn al drie jaar oud en ongeveer 1.5 meter hoog en beginnen bruine vlekken op de bladeren te krijgen of ze drogen helemaal uit. De zijtakken sterven ook langzaam af. Een maand geleden heb ik ze een paar weken verplaatst gehad doordat we aan het verbouwen waren en nu staan ze weer ruim een maand op een lichte plaats in het huis. Beide planten krijgen nu wel nieuwe bladeren en zij takjes maar deze worden alweer bruin. Wat kan ik doen dat de jonge blaadjes en takjes niet afsterven? De planten krijgen ook dagelijks water en staan nooit droog.

  Alvast bedankt!

  Groetjes,
  Saskia

  1. Hi Saskia,

   Het verouderen van de oudste bladeren is doorgaans normaal. Jonge bladeren zouden eigenlijk niet direct bruin moeten worden. Hoe lang is het geleden dat de planten nieuwe grond hebben gekregen?

   Gr. Jordy

 19. Hoi,

  Wat leuk zeg al die trotse avocado kwekers. Ik ben zelf in de weer geweest met avocado pitten/sate prikkers en glazen water, maar zonder succes. Toen heb ik op een gegeven moment gewoon eens een komplete pit, hup zo in de grond in een potje gedrukt (zo zal de natuur het immers ook doen dacht ik) onder een heel klein laagje aarde. Ik was hem helemaal vergeten en er zaten blijkbaar nog bloemen zaadjes in het potje dus had ik een potje met goudsbloemen. Toen deze dood waren en ik het potje weg wilde gooien ondekte ik een klein stevig stammetje in het midden…….dit bleek de avocado. Nu is hij op weg een plant te worden. Hij is zo’n 40 cm hoog en vol mooie grote groene bladeren.

  Groetjes Barb

  1. Hi Barb,

   Dat kan ook inderdaad. Het duurt doorgaans alleen wat langer dan de ‘water’ methode :-). Leuk dat hij het goed doet! Hoe is het er nu mee?

   Gr. Jordy

 20. Hoi,

  Ik heb nu een nieuwe plant met 2 stelen die volop groeien en flink blad krijgen, echter hebben deze een lichte oranje gloed erover. Kan dit kwaad?
  Ook hangen de grote bladeren naar beneden, maar slap zijn ze niet en ook niet bruin. (Ze vallen niet uit en zien er ook normaal uit)

  1. Hi Daan,

   Kan geen kwaad. Een licht oranje of zelfs paarse gloed is bij jongere bladeren normaal. Hoe groter de bladeren hoe slapper ze gedurende de dag gaan hangen :-). Bij water geven en in de nacht gaan ze wat meer omhoog staan ;-).

   Gr. Jordy

 21. Hi Jordy,

  Leuke site met erg veel bruikbare informatie, dank daarvoor!

  Ikzelf heb nu een klein boompje, (+/- 40cm hoog en ca 1,5 jaar oud) onstaan uit de pit van een babyavocado. Ben nog niet door al je berichten heen, maar ben benieuwd of er (behalve zo te zien de grootte van de plant) ook verschillen zijn in verzorging etc..

  Plant staat vanaf ijsheiligen op een warm plaatsje buiten en voor het beneden de 10 graden Celcius wordt haal ik haar weer naar binnen. Ik verplaats haar best vaak, maar zo te lezen is dit niet verstandig. Binnen is het bij mij niet erg warm, ik denk gemiddeld 15 a 16 graden (weinig thuis alsook voor het milieu). De plant ziet er eigenlijk goed uit, maar ik ben bang dat de pot te klein aan het worden is (langs onder zie door de gaatjes worteltjes verschijnen). Staat nu in een pot van 25 x 25, is het verstandig om ‘m in het voorjaar te gaan verpotten? Hoe kan ik dit het beste doen en wat kan ik hier het beste voor gebruiken?

  Groetjes,
  Lieke

  1. Hi Lieke,

   Verpotten is in dit geval wel verstandig. Maak de pot ook weer niet te groot, probeer 1 x de grootte van de huidige pot aan te houden. Ik heb zelf de beste ervaringen met potgrond op kokos basis. Verwijder bij het verpotten (voorzichtig) zoveel mogelijk aarde. Je kunt hierbij de ‘wortelhoop’ voorzichtig losmaken met je vingers zodat deze makkelijker zullen groeien in de nieuwe pot. Ik raad je aan het verpotten met twee personen te doen, zeker wanneer de plant wat groter is geworden. Door de lengte van de plant is deze vrij ‘breekbaar’.

   Laat je weten of het gelukt is en hoe het met de plant gaat?

   Gr. Jordy

 22. Hallo,

  In juli ben ik dit leuke project ook begonnen, helaas liet ik ik de maanden erna, door een verhuizing, de pit twee keer vallen. Bij de eerste keer brak de grote wortel onder de pit af, de tweede keer brak de kiem aan de bovenkant van de pit af. Bij beide keren dacht ik dat het het einde zou zijn van de pit, maar in beide gevallen heeft het weinig uitgemaakt. Het plantje heeft nu grote bladeren en is een goede 20 centimeter groot. Om maar even aan te geven hoe bestand een pitje kan zijn.

  Ik heb trouwens ergens gelezen dat de bladeren donker/bruiner kleuren als de plant te weinig water heeft. 1 van de bladeren blijft een beetje bruinig, al is de grond constant flink vochtig. Hij staat op een zonnige plek, dus ik vraag me af waar het aan zou kunnen liggen.

  Joe!

  1. Hi Job,

   Ze kunnen behoorlijk wat hebben. Gek genoeg lijken ze met leeftijd kwetsbaar(der) te worden. Bruin worden van de onderste bladeren is vrij normaal, dat gebeurd eigenlijk altijd. Zolang er groei is, geen enkel probleem. Hoe doet ie het nu?

   Gr. Jordy

 23. Hoi! Ik heb al enkele jaren een advocadoplant. Ik heb hem alleen veel te hoog laten worden. Hij is nu groter dan mij 😁. Wat kan ik het beste doen? Eens flink snoeien? Hoe doe ik dat het beste? Bedankt!

  1. Hi Liesbeth,

   Gaaf dat je avocadoplant zo groot is geworden! Als hij niet teveel gaat hangen en je ‘m kunt ondersteunen zou ik hem lekker laten groeien. Snoeien doe je het beste in het voorjaar rond april/mei. Probeer de takken die je snoeit niet horizontaal af te knippen maar schuin, zodat het makkelijker is voor de plant om vanuit daar te vertakken en verder te groeien.

   Gr. Jordy

 24. Hii!
  Geen idee of je de reacties op deze pagina nog steeds beantwoord maar ik dacht ik probeer het toch maar even.
  Ik heb sinds een paar maandjes een avocado plantje maar het gaat een beetje mis. Er kwamen steeds beestjes in de aarde van mijn plant. Heb de aarde meerdere malen vervangen, maar ze kwamen steeds terug. Of ik de plant nou veel of weinig water gaf. (Er kan geen water uit aan de onderkant van de pot) Ik was het zat en was op internet opzoek gegaan naar een oplossing, en vond op een Braziliaanse site dat ze daar de plant nooit in een pot doen en gewoon via de sate prikkers in het glas met water houden. Toen heb ik de plant terug gedaan gedaan in het glas water, maar nu merkte ik dat de wortels begonnen af te sterven. Ook zag ik aan de stam van mijn plant dat die aan de onderkant bruinig is maar aan de bovenkant nog wel groen. De blaadjes zijn nog wel helemaal gezond en groeien ook nog.
  Ik heb zojuist de plant weer terug gezet in de pot met aarde, maar ben zo bang dat de plant gaat sterven of die beestjes terug komen.

  Sorry voor het lange verhaal, maar heb je misschien een tip?

  Alvast bedankt!

  Groetjes 🙂

  1. Hi Roxanne,

   Ik heb wat vertraging opgelopen zoals je zult merken :-). De plant heeft nogal wat te verduren gehad als ik het zo lees. Even afwachten of het goed komt. Ik raad je aan meerdere pitten voor te bereiden, zo hoef je niet meerdere weken te wachten op een plant wanneer je avocadoplant toch besluit te hemelen.

   Gr. Jordy

 25. Hallo, mijn avocadoplant is nu ongeveer 5 maanden oud en 50 cm hoog. Hij lijkt gezond maar de pit is aan een kant helemaal zwart geworden. Het lijkt alsof het afsterft. Maar de plant heeft enkele jonge bladjes. Gaat de plant door het probleem met de pit dood? Hoe kan ik het tegengaan? Bedankt bij voorbaat

 26. Hoi mijn avocado plantje is nu ongeveer 5 maanden oud en al een flinke plant alleen heeft mijn moeder hem vanochtend verpot en hij hangt nu helemaal slap is dit normaal? Ik heb hem gelijk water gegeven

 27. Hoi Jordy,

  Ik ben vorig jaar ook begonnen met het kweken van avocado’s! Graag zou ik hierover eens in gesprek gaan, waarbij het ook mogelijk is om foto’s te sturen. Kan dit misschien via sociaal media? Indien je dit ziet zitten kan je jouw volledige naam via mail versturen, dan voeg ik je alvast toe.

  1. Hi Bruce,

   Ik durf je niet te zeggen wat er mis is gegaan. Dit kan vele oorzaken hebben. Wellicht slim om één of twee extra pitten te planten, dan hoef je niet weer helemaal van voor af aan te beginnen wanneer je plant dood gaat.

   Gr. Jordy

 28. Beste Jordy,

  Ik heb nu een paar maanden een avocado plant in het water staan en hij was heel snel gegroeid, maar er gebeurt al een paar weken helemaal niks. Ook is er een soort slijm ontstaan bij de wortels. De plant staat in de keuken bij het raam en af en toe ververs ik het water (wel met kraanwater maar dat ging altijd goed). Ik wilde de plant binnenkort gaan verpotten maar weet niet of dat slijm wel goed is. Alvast bedankt.

  Groetjes, Sijtje

 29. Hi! Ik heb inmiddels een aantal maanden twee avocadoplantjes in huis staan, ze doen het erg goed! Maar de grond is grijzig/wittig aan het worden en er komen vliegjes op af, hetzelfde gebeurt bij mijn mango en gemberplanten. Als ik je artikel lees, lijkt het op wortelrot, is dit zo en hoe ga ik dit tegen?

  Groetjes,
  Harriette

  1. Hi Harriette,

   Waarschijnlijk gaat het niet om wortelrot. Probeer af en toe met een ‘stok’ de grond door te prikken en deze los te maken, zodat er lucht bij de grond/wortels kan blijven komen. Wat betreft de vliegjes, zet er eens een potje honing naast. Trek over het potje honing huishoudfolie en prik hier enkele gaatjes in.

   Gr. Jordy

 30. Hey,

  Leuke tips!
  Mijn avocadoplant is nu een halfjaartje oud maar telkens worden de bladeren bruin en vallen ze af. Er komen wel steeds nieuwe blaadjes bij.. enig idee hoe dit komt?

  Dankjewel
  Katrien

 31. Hallo ik heb een avocado plant van een meter hoog. Hij mag nog iets hoger worden maar dan wil ik graag meerdere takken. Zodat het meer een boompje gaat worden. Hij doet het heel goed naar nu moet ik gaan snoeien. Moet ik er aan de onderkant ook blad afhalen? En moet ik aan de bovenkant bladeren snoeien ? Masr niet de bovenste bladeren maar eronder? En hoeveel bladeren moeten eraf? Ben benieuwd want ik wil de plant niet verpesten nu hij het zo mooi doet.

 32. Hoi!

  Mijn avocadoplant is nu anderhalf jaar oud en ongeveer 70cm groot en veel bladeren. Maar sinds kort hangen de bladeren constant slap. Als ik jem dan wat water geef gaan ze weer mooi overeind staan maar na een dag hangen de bladeren alweer slap, ik ben bang dat ie teveel water krijgt als ik m elke dag water geef.
  Wat denk jij ervan ?
  Ik hoor het graag!

  Groetjes Inge

 33. Hoi Jordy,

  Wat een leuke site heb je en wat veel leuke berichten.
  Ik heb inmiddels een boompje van 2 jaar oud en ongeveer 110 cm groot.
  Verder heb ik nog twee plantjes van een half jaar, deze twee ben ik van plan om morgen te gaan verpotten en samen verstrengeld verder te laten groeien 😉 Ik hoop dat het lukt. Mocht dat zo zijn, stuur ik graag tegen die tijd een foto. Mocht het niet lukken, ik heb ook nog twee spruiten van een maand oud om het opnieuw te proberen.
  Heb je al enig idee of berichten gehad , dat de bomen ook vruchten geven ? Ik heb alle bomen/planten binnnen staan, gemiddeld op een temprateur van 21* C

  Mvg Elroy

  1. Hi Elroy,

   Bedankt voor je bericht.

   Twee jaar oud, dat is al een beste tijd voor een avocadoplant. Je zorgt er goed voor :-). Klinkt als een interessant experiment, ben benieuwd of het wat gaat worden. Houd ons op de hoogte? Helaas heb ik nog geen berichten ontvangen van bezoekers met een avocadoplant die vruchten geeft. Mocht dat gebeuren, dan zullen ze ook niet lijken op de avocado’s die je in de supermarkt vindt. Je kunt altijd nog overwegen een vruchtdragende avocadoboom aan te schaffen. Dat kan via een kweker :-).

   Gr. Jordy

   1. Ik heb avocado boom die al 4 jaar oud en die stand nu buiten.. Bij temperatuur van onder de 4 graden dan bedekt ik de planten met vliesdoek.

    1. Hi Silvia,

     Gaaf dat de plant het buiten zo goed doet en blijft doen! Heb je er een foto van? Je kunt deze via het contactformulier toesturen :-).

     Gr. Jordy

  2. Mag ik vragen hoe dat verstrengeld laten groeien gelukt is, en of het gelukt is?
   Het klinkt als een leuk “project”.

   Hartelijke groet,
   Marluce

 34. Ik heb nu ongeveer na 3 maanden kweken van een advocadoplant zie ik hele kleine knopjes/blaadjes opkomen maar ze komen niet door. Elke keer worden ze bruin en sterven af. Wat doe ik verkeerd? de wortels groeien wel mooi door.

  1. Hi Lydia,

   Bedankt voor je bericht.

   Kun je wat meer vertellen over waar de plant staat, hoeveel zonlicht hij krijgt, wat voor water en aarde je gebruikt? Het kan vele oorzaken hebben.

   Gr. Jordy

 35. Hoi Jordy,
  Onze avocado plant heeft 2 stammen die tegelijk groeien uit dezelfde pit. ze zijn nu ongeveer 30cm hoog en beginnen wat blad te krijgen. Moeten we een van de stammetjes weghalen of kan dit (nog) geen kwaad?
  Alvast bedankt!

  1. Hi Roos,

   Bedankt voor je bericht.

   Leuk zeg, twee stammen! Ik zeg lekker laten groeien en niet snoeien. Er is best een grote kans dat de energie naar één stam toe zal gaan en de andere vanzelf afsterft. Even afwachten dus.

   Gr. Jordy

 36. Hoi Jordy,

  In januari heb ik een pit in een glas water gehangen en nu 8 mnd verder heb ik een plant van 50 cm denk😊.

  Nu vraag ik mij af, hoevaak moet ik de plant topppem. Ik heb hem nu eenmaal getopt, toen werden de bladeren mooi vol, moet ik dan nu (inmiddels zijn er weer 8 blaadjes en een cm of 10 bij gegroeid).

  Groetjes, Marielle

  1. Hi Marielle,

   Bedankt voor je bericht.

   Het toppen wordt normaal gedaan om de plant te dwingen wat meer in de breedte te gaan groeien zodat niet alle energie gaat naar het omhoog schieten van de plant. Dat is namelijk wat hij wil doen. Je kunt eventueel in het voorjaar weer toppen, zo rond moederdag. Leuk te lezen dat hij het zo goed doet!

   Gr. Jordy

 37. Goedemiddag,

  Ik ben al enige tijd bezig met het avocado project. Nu heb ik ondertussen na (6 maand?) een mooi plantje van ongeveer 50 cm. Alles ging goed maar nu sinds een weekje zijn blaadjes droog en dor terwijl de grond gewoon vochtig genoeg is. Ik heb hem zojuist verpot naar een grotere pot maar ik weet of dat het probleem was. Waar zou het aan kunnen liggen en wat kan ik eraan doen om het tegen te gaan?

  1. Hi Alien,

   Bedankt voor je bericht.

   Dit kan vele oorzaken hebben. Het kan aan de standplaats liggen, aan het water en/of aan de grond. Neem even de tips in het artikel en vooral de reacties door. Daar zijn al verschillende oorzaken gepasseerd. Succes!

   Gr. Jordy

 38. Hoi Jordy

  Mijn plant heeft een paar maanden een groeistop gehad en de bladeren (die flink groot zijn) begonnen heel erg slap te hangen. In 1x begon hij bovenaan weer uit te schieten en zijn er er 6 mooie nieuwe blaadjes verschenen. Hij is nu zo’n 50 cm hoog. Alleen is de rest nu nóg slapper gaan hangen en zien er ook kwa kleur “uitgebluste uit. Nu ben ik bang dat de onderste blaadjes ook voeding weg gaan nemen van de nieuwe gezonde blaadjes bovenin. De onderste blaadjes beginnen ook al meteen bij de aarde te groeien dus ik heb niet echt een mooie lange steel met bovenin alleen blad maar over de hele lengte dus. Kan ik de blaadjes onderin het beste snoeien zodat de steel ook wat meer stam wordt?

  1. Hi Sylvia,

   Bedankt voor je bericht.

   Het is normaal dat de bladeren naarmate ze groter en ouder worden wat minder intens van kleur zijn. Snoeien zou ik niet doen (sowieso nu niet meer gezien het bijna september is), zeker niet omdat je aangeeft dat er over de hele lengte van de plant bladeren groeien. Dat er blaadjes onder aan de steel groeien is een teken dat hij het erg goed doet. Voordat de steel een ‘stam’ wordt kunnen er enkele jaren passeren, dat proces gaat vrij langzaam. Lekker zo laten dus :-).

   Gr. Jordy

 39. Het is nu al augustus, maar ik wil zo graag een avocado plant. It’s het mogelijk om nu te beginnen (binnen natuurlijk) of is het daar straks te koud voor?

  1. Hi Rianne,

   Bedankt voor je bericht.

   Je kunt nu nog prima starten met jouw avocadoplant. Ik raad je aan met meerdere pitten te starten, mochten er één of twee het minder goed doen dan hoef je niet weer enkele weken te wachten totdat er iets begint te groeien :-). Succes en veel plezier!

   Gr. Jordy

 40. Hoi Jordy,

  Ik heb sinds eind mei 2 pitten in water staan. Uit de ene komt al een takje van ongeveer 4 centimeter en de ander heeft een soort roosje in de split van de pit zitten. Nu hebben ze teveel water gehad in hun bakje waardoor allebei de “knopjes” onder water hebben gestaan voor waarschijnlijk enkele dagen en groeien ze ook niet verder. Wel blijven de “knopjes” mooi groen. Het takje is echter wel bruinig maar ziet er niet ongezond uit. Hebben de pitten nog kans op leven of zijn ze verdronken?

  Ik hoor het graag!

  Lilian

  1. Hi Lilian,

   Bedankt voor je bericht.

   Geen probleem, ze zullen waarschijnlijk verder groeien :-). Laat de takken een paar centimeter groeien en de eerste blaadjes ontstaan voordat je de planten in een pot met aarde zet.

   Gr. Jordy

 41. Hallo,

  Mijn zoontje heeft inmiddels na twee jaar een avocado plant van ruim 2 meter, boom dus. Ik ben op zoek naar tips om deze niet verder in hoogte te laten groeien maar dat de stam wat dikker wordt (moet ondersteund worden). Ik hoop op reacties aangezien ik op internet lees dat dat een avocado boom vele meters hoog kan worden…

  Dank en groet,

  Mascha

  1. Hi Mascha,

   Bedankt voor je bericht.

   De enige optie die je hierin hebt is de stam bovenaan te snoeien. Je kunt dit op dit moment nog doen, al raad ik het niet aan. Het beste moment is voorjaar 2018.
   Succes!

   Gr. Jordy

 42. Hi

  Mijn avocaplant is nu ongeveer 30 cm hoog. Ik heb hem al in een grote pot staan en heeft ontzettend veel blad maar die hangen al een paar maanden hartstikke slap. Ook groeit hij al maanden nauwelijks meer. Nu zie ik dat er bovenin weer wat nieuwe scheutjes komen. Helpt het als ik de grote slappe bladeren onderin verwijder? Want echt alle blaadjes hangen al maanden slap en het ziet er zo troosteloos uit. Dit vraag ik ook omdat er onderin een 2e plantje lijkt te gaan groeien. Ik heb het hele web al afgezocht maar nergens een antwoord kunnen vinden helaas..

  1. Hi Patricia,

   Bedankt voor je bericht.

   Herkenbaar, dit gebeurd bij meerdere planten die in huis staan. Jonge kleine(re) bladeren steken vooruit, oudere bladeren gaan wat hangen. Zolang er nog groei waarneembaar is, zou ik de plant lekker zijn gang laten gaan. Je kunt met een plantenspuit de bladeren één a twee keer in de week benevelen. Zorg er voor dat de bladeren niet vochtig/nat worden.

   Gr. Jordy

   1. Dankjewel voor je reactie, alle bladeren hangen nu inmiddels nagenoeg verticaal 🙁 maar bovenin groeit inderdaad wel wat. Ik wacht het de komende weken wel even af

 43. Hallo, al maanden ben ik bezig met mijn advocadoplant. Er kwam een een aardige tak, maar deze droogde helaas uit en stopte met groeien. Maar nu groeien er vanuit diezelfde tak, vanuit de pit, nog drie takken. Dus nu komen er vanuit de pit vier takken van ongeveer vijf centimeter. Moet ik sommige hiervan weghalen en/of snoeien?

 44. Ik heb in de Dominicaanse Rep. een advocado plant gekocht en pas na ongeveer 16 uur op Curacao in een pot kunnen zetten. Jammer genoeg zijn alle (vrij grote) bladeren verdord en de steeltop langzaam aan bruin/zwart geworden richting de grond. Na een maand zijn er nu gelukkig nieuwe scheuten gekomen aan de nog groene gedeelte van de steel. Maar het lijkt erop dat het bruine gedeelte steeds verder kruipt richting lage scheuten (de eerste nog jonge scheut is al bereikt). Kan ik dit stoppen door het bruine gedeelte met dorre bladeren eraf te snoeien en waar precies? Wil de plant graag behouden door de scheuten te laten groeien. Moet ik het snijvlak nog met iets invrijven/behandelen om de steel te beschermen tegen uitdroging? Ben benieuwd, bij voorbaat dank. Leuke site thumps up.

  1. Hi Gilberto,

   Ik zou deze net onder het bruine/dorre gedeelte inderdaad (schuin) snoeien, zoals je ook de onderkant van een bos bloemen zou snijden/snoeien. Je hoeft de steel vervolgens niet in te smeren en/of te behandelen.

   Succes!

   Gr. Jordy

 45. Mijn avocado is ongeveer een meter hoog maar gaat overdag steeds helemaal slap hangen en in de avond en nacht staat hij er weer helemaal goed bij. Enig idee hoe dit kan

  1. Ik heb een avocadoboom die 2,30 hoog is. Hij heeft al een houten stam van omtrek van 5 cm. Eind oktober gaat hij naar binnen en eind mei weer naar buiten. Bladeren gaan niet hangen. Deze boom gebruikt redelijk wat water. Bladeren van vorig jaar verliest hij eigenlijk allemaal in het jaar daarop. De nieuwe bladeren komen er ook bij bosjes aan. Nu maar wachten op een bloem en dus een vrucht.

 46. Hoi,

  Geen idee of dit topic nog “live” is maar mijn avocadoplant is nu een jaar oud en heb hem ongeveer anderhalve maand geleden verpot. Nu ging hij hangen na een paar dagen en ik weet dat dat na verpotten normaal is. Maar het wordt steeds erger, de steel wordt zelfs slap en ik ben bang dat hij doodgaat. Hij staat bij andere planten op bijna dezelfde plek als eerst. Heb hem niet in een pot staan waar het water onderuit kan zeg maar en ik weet niet of het te nat is geworden waardoor de wortels zijn gaan rotten. Wel fruitvliegjes er rondomheen…wat moet ik doen? 🙁

  1. Hi Maruska,

   Ik vermoed dat de grond te nat is geworden. Laat de grond helemaal drogen voordat je de plant weer water geeft. Je kunt met een bamboestok controleren of de grond onder het oppervlak droog is. Het ‘hangen’ kan naast een te natte grond vele andere oorzaken hebben. Laat binnenkort weer even weten hoe het er mee gaat.

   Gr, Jordy

 47. Hey,

  Mijn moeder heeft een Avocado pit bij mijn kastanje plant in de bak gedaan, dus bij het kijken naar onkruid zag ik een lange steel die is dus kapot getrokken heb.
  Dit was dus de Avocado plant… Nu is mijn vraag: groeit de plant nog wel nu zijn steel kapot?

  1. Hi Jesse,

   Denk het eerlijk gezegd niet. Kunt het een aantal weken bekijken, anders gewoon starten met één of twee nieuwe pitten ;-).

   Gr. Jordy

 48. Hay. Ik heb een vraag over mijn avocadoplant. Hij is nu ongeveer 80 cm hoog. Maar er vallen steeds meer bladeren af. Alleen op de bovenste 15 cm zit nog wat blad. De bladeren worden steeds aan de rand bruin en laten dan los. De plant stond in de woonkamer waar dit proces begon. Ik heb al verschillende dingen geprobeerd om de plant gezond te houden maar dit werkt nog niet. 
  Wat heb ik geprobeerd :
  -de plant in een nieuwe pot gezet met vers zand en afwatering grind op de bodem.
  -buiten gezet.
  -met regenenwater gesproeid.
  -met plantenvoeding gesproeid.
  Kan iemand mij vertellen wat ik verkeerd doe en hoe ik dit oplos.

  1. Hoi Koen,

   Bedankt voor je bericht.

   Op welke plaats in huis staat de plant nu? Is dit dicht bij een verwarming en/of raam? Hoe vaak geef je de plant water, wat voor water gebruik je en hoeveel water geef je de plant (laat ook even weten wat de inhoud van de pot is waar je de plant in hebt staan)?

   Gr. Jordy

   1. Hoi jordy
    De plant staat nu op de veranda buiten, onder een afdak. Voorheen stond hij in de woonkamer op zo’n 4 meter afstand van het raam en verwarming. Ik geef de plant meestal regenwater als ik dat heb, anders krijgt hij kraanwater.
    In de pot zit potgrond, op de bodem heb ik grind liggen om het water weg te kunnen laten lopen.

    1. Hoi Koen,

     Bedankt voor je reactie.

     Het kan zijn dat je de plant onlangs verpot hebt. De plant kan dan, zeker wanneer je deze wellicht hebt verplaatst, een ‘klap’ krijgen. Niks mis mee, daar komt hij weer bovenop. Bruin blad kan duiden op een te grote hoeveelheid water. Probeer in de zomer de grond bijna geheel op te laten drogen tussen het water geven door. In de winter moet je er op richten de grond ‘vochtig’ te houden, niet nat. Je kunt controleren of de grond onder het oppervlak droog is door een bamboestok te gebruiken. Steek deze diep in de aarde en laat deze 1 a 2 minuten zitten voordat je deze er weer uit haalt.

     Houd er overigens rekening mee dat verpotten het beste in april of mei gedaan kan worden :-).

     Hou me op de hoogte! Succes.

     Gr. Jordy

  2. Kan het misschien gaan om een soort verbranding? mijn grootste avocadoplant (ongeveer meter hoog, zo’n driekwart jaar oud en bestaat uit enkel een stengel met joekels van bladeren) heeft nu ook paar bladeren die bruin worden en verdorren. Hij staat op een plek waar laatste weken grandioos veel zon op gestaan heeft, en opvallend is ook dat de delen van de aangetaste bladeren die in de schaduw van andere bladeren zaten nog groen zijn.

   Enige andere verdenking die ik heb is dat de twee pitdelen nogal smerig bruin zijn geworden, wat mss op verrotting kan duiden. Geen idee wat andere mensen met de pithelften doen maar ik heb ze maar afgebroken van de stam.

   mvg,

   Peter

   1. Hoi Peter,

    Het kan zeker gaan om verbranding. De plant doet het ‘t beste in een half zon/half schaduw standplaats. Een te grote hoeveelheid (fel) zonlicht zorgt ervoor dat de bladeren verbranden.

    Gr,

    Jordy

  3. De bladeren die vallen en bruin worden aan de rand. Zijn dat de bladeren van vorig jaar of de nieuwe bladeren? Ik heb zelf dit probleem vorig jaar ook gehad. Bijna alle bladeren waren bruin geworden en op de grond gevallen. Maar toen er weer meer licht op een dag was kreeg die nieuwe bladeren. Nu dit jaar zijn er weer een paar bladeren van vorig jaar bruin geworden en een paar gevallen. Maar minder dan het jaar daarvoor. Ik denk zelf dat het door het Nederlands klimaat komt.

   De mijne is nu 150 cm zeker en 3 jaar oud. Ben allen benieuwd wanneer de stam gaat “verhouten”? De stam is nog groen met een paar zij-takken. En op welke hoogte is het verstandig om de “kop” te snoeien? Ik weet dat het een longshot is dat hier ooit vruchten aan komen maar ik zou de plant wel de optimale verzorging geven die daar naartoe zouden kunnen leiden.

   1. Hi David,

    Drie jaar oud al! Je zorgt er kennelijk goed voor :-). Met deze leeftijd kun je de plant altijd nog snoeien, echter zou ik dit zelf niet doen. Mocht je dit willen doorzetten, wacht dan tot het voorjaar van 2018. Het verhouten van de stam kan vele jaren in beslag nemen, en zal binnenshuis minder snel gebeuren dan wanneer deze in de buitengrond geplant is.

    Gr, Jordy

 49. Beste Jordy, op zoek naar advies stuitte ik op deze website, leuk! Mijn avocado boompje is inmiddels een jaar oud en vorige maand voor het eerst gesnoeid, ik kwam laatst tot de conclusie dat ik dit eerder had moeten doen, hij is nml de lucht in geschoten – de eerste 2 blaadjes zitten pas op 35 cm hoogte. Ik kan nergens vinden of ik ook de héle ‘stengel’ tot bijv. 5 cm. boven de grond kan snoeien (oftewel praktisch de hele plant) en dat hij dan weer doorgroeit, of dat ik daarmee de plant sloop. Enig idee? 🙂 Groetjes Elke

  1. Hoi Elke,

   Leuk dat je reageert.

   Het snoeien gebeurd meestal nét onder de top, dus hooguit een halve cm. Je kunt proberen een groot gedeelte weg te halen, maar ik raad het je niet aan. Ondersteun dan liever de stam met een bamboestok :-).

   Gr. Jordy

 50. Hoi Jordy!
  Is het zo dat je voor bevruchting vd advocado plant twee plantjes moet zetten om uiteindelijk vruchten te krijgen of is dat niet nodig? ☺
  Ik ben benieuwd!
  Bedankt!!

  1. Hoi Janneke,

   Het bevruchten van een avocado plant is in huis niet te doen. Je kunt wel vruchtdragende avocadoplanten(bomen) kopen in diverse tuincentra, en deze thuis neerzetten. Houd er wel rekening mee dat de avocado’s niet zullen lijken op de avocado’s die je in de winkel/supermarkt kunt kopen :-).

   Gr. Jordy

    1. Hi Natascha,

     Klopt helemaal. Wanneer je dat wel wil, kun je het beste een avocadoboom bij een tuincentrum kopen. Houd er rekening mee dat de avocado’s niet te vergelijken zijn met de avocado’s die in de supermarkt verkrijgbaar zijn.

     Gr. Jordy

 51. Dag Jordy,

  Wat een leuke site! Ik wilde ook een avocadopit planten, en heb toen vier pitten in het water gehangen op de manier die jij beschrijft. Maar na drie maanden is er nog geen enkele ontkiemd. Weet je hoe dit kan komen? Misschien moet ik andere kopen (deze waren biologisch). Ik woon in regio Utrecht, dus zal het wel niet aan het harde water liggen. Alvast bedankt.

  Mara

  1. Hoi Mara,

   Dat is gek. Je hebt zo toch wel met de punt naar boven gericht in het water gehangen ;-)? Zorg ervoor dat ze op een lichte plaats staan, het liefste op een plek waar ze enkele uren per dag zonlicht krijgen. Grappig dat je noemt dat het om ‘biologische’ avocado’s gaat, ik heb namelijk het idee dat deze uit een ander land komen. Wellicht heeft een en ander met elkaar te maken. De pitten die ik gebruik komen van ‘gewone’ avocado’s van de Albert Heijn.

   Succes!

   Gr. Jordy

 52. Hoi.
  Mijn avocado plantje is nu ingeveer 5 cm hoog vanaf de pit. Maar het lijkt dat zijn hoofdtak splits in 3 takken. Moet ik dit laten groeien of de buitenste 2 takken weg halen ?
  Groetjes Lisa

  1. Hi Lisa,

   Hoeft niet, kan wel. Als het plantje nog erg jong is, en dat is het zo te lezen (5 cm hoog) dan zal het de zijtakken waarschijnlijk zelf laten vallen. Alle energie gaat dan naar de hoogste vertakking :-). Even afwachten dus.

   Gr. Jordy

   1. Ik krijg niet het idee dat de zijtakken minder groeien.
    Ik kan okk geen foto plaatsen in dit bericht.
    Kan ik ergens anders een foto naar toe sturen ?

    1. Hoi Lisa,

     Bedankt voor je reactie.

     De zijtakken zou ik dan mooi laten zitten. Je krijgt dan een vollere plant, wat over het algemeen mooier is :-).

     Gr. Jordy

 53. Hoi ik heb een advocado plant van een half jaar. Hij is echter nog klein (30cm) . Ik had hem met pit in de potgrond gezet alleen de pit is voor een helft pikzwart.(die helft viel er bijna vanaf) de plant is nog niet gesnoeid ivm dat hij momenteel geen blad heeft.

  In de dode pit zatten allemaal wormpjes (denk van de fruitvliegjes) kan het kwaad om de pit te verwijderen?

  1. Hi Daan,

   Bij het planten van de pit in aarde moet je er altijd op letten dat je de bovenste helft boven de aarde uit laat steken, om te voorkomen dat de pit gaat rotten. Waarschijnlijk is dat wat in dit geval helaas bij jouw avocadoplant is gebeurd. Je kunt proberen de pit te verwijderen, ik vrees echter dat de avocadoplant het niet zal overleven. Start voor de zekerheid met één of twee andere pitten, dan zit je nooit zonder avocadoplant en kun je verschillende dingen testen ;-).

   Gr. Jordy

 54. Hoi Jordy, ik heb een vraagje. Ik heb sinds 2 jaar een avocadoboom, die vanuit de pit die ik op de composthoop 3 jaar geleden had weggegooid is gegroeid. Nu is het een lange dunne staak met een kroon erop. Hijs meer dan 150 cm hoog en staat in een grote pot. Hij staat sinds het voorjaar weer buiten en heeft de late nachtvorst zowaar overleefd. Het bruine blad valt eraf en de nieuwe scheuten ontwikkelen zich goed.
  Mijn vraag: hoe snoei ik hem terug of in, want zoals hij nu is kan hij niet meer na de zomer naar binnen.

  1. Hi Rolien,

   Snoeien kan in principe op ieder punt van de plant. Let er wel op dat je niet ‘horizontaal’ knipt, maar schuin snoeit, zoals je dat ook bij bloemen voor binnenshuis zou doen. Succes!

   Gr. Jordy

 55. Hoi,

  Ik heb een avocadoplant van driekwart jaar. De stengel was eerst mooi begroeid, sinds een aantal maanden vallen de onderste bladeren eraf en nadat de bovenste bladeren het ook leken te begeven is er nu een mooie begroeide top ontstaan met zo’n 20 mooie bladeren. Alleen een hele lange stengel die ze niet kan dragen… wat kan ik doen ?!

 56. Hoi!
  Een tijd geleden heb ik een avocadoplant gekweekt die na twee jaar is gesneuveld omdat hij te slap en lang werd en mijn kat het leuk vond om er in te bijten. Nu ben ik het opnieuw aan het proberen, ik heb nu drie pitten met een wortel staan. Binnenkort wil ik ze in een pot gaan zetten.
  Ik vroeg me af of het met avocadoplanten ook mogelijk zou kunnen zijn om ze te vlechten, zoals je met bijvoorbeeld ficus boompjes wel ziet. Heb je enig idee of dit zou kunnen, uiteraard in een heel grote pot, of heeft de avocadoplant écht z’n eigen ruimte nodig?
  Ik hoor het graag! 🙂

  1. Hi Suuz,

   Ja hoor! Dat is geen probleem. Je kunt meerdere pitten in één pot stoppen, de wortels passen zich aan. Vlechten ben ik niet zeker van, probeer het eens zou ik zeggen :-). Laat je nog eens weten of het is gelukt?

   Gr. Jordy

 57. Hé Jordy

  Na bijna een jaar besloten om mijn gekiemde avocadoplant van het water in een pot te planten. Ik bleef maar wachten omdat mijn vorige ontkiemde pitten hun reis uit het water niet hadden overleefd. En hij leek het daar ook goed te doen. Deze leek ook veel sterker qua blad en steel dan de vorige, dus ik vermoedde dat dit wel ging lukken. Ik gebruikte gewone potgrond, met onderaan wat kiezeltjes. Na een week in de grond, merk ik dat de uiteinden van de blaadjes opnieuw bruin worden. Misschien nog meer water? Of de pit dieper in de grond steken? Hoe kan ik opnieuw een langzame dood vermijden?

  Hartelijk
  Zoë

  1. Hi Zoë,

   Een jaar lang in water is een lange tijd, waarschijnlijk net iets te lang. Ik vermoed dat het water in jouw omgeving te hard en/of te zout is. Ik raad je aan het water voor gebruik minstens 24 uur op kamertemperatuur te laten staan. Geef de plant sowieso even tijd om te wennen, de avocadoplant is enorm gevoelig en dode punten/bladeren horen erbij. Als hij zich weet aan te passen zal hij na het laten vallen van enkele dode bladeren weer beginnen met het groeien van nieuwe bladeren.

   Gr. Jordy

 58. Hoi Jordy,

  Leuke website en goeie tips, ik zelf ben ook aan de slag gegaan en heb inmiddels al een paar planten van een half jaar oud.

  Ik had alleen een vraagje over 1 van de planten, die jij misschien kan beantwoorden.
  Er zitten op de onderste (oudste) blaadjes wat gele/bruine plekjes kleine rondjes. Zie hier voor fotos: http://www.gardenweb.com/discussions/4592717/strange-spots-on-my-avocado-plant)

  Heb jij enige idee wat het kan zijn? Ik heb al gekeken als het spinmijten of schimmel is maar kon geen overeenkomsten vinden. Ook nog gecontroleerd op die kleine spinnetjes met een vergrootglas kon ze niet vinden!

  alvast bedankt!

  groetjes kevin

  1. Hi Kevin,

   Dit heb ik nog niet eerder gezien. Het heeft inderdaad veel weg van een schimmel. Wat voor grond en (eventuele) voeding gebruik je?

   Gr. Jordy

  2. Volgens mij is het roest. Dit is een schimmel. Vlekjes worden na verloop van tijd roest bruin en dan laat de plant de bladeren vallen. Dat is te behandelen met een middel tegen schimmels.

 59. Hoi Jordy

  Leuke site met tips en tricks. Ik ben zelf al een aardig eind gekomen, mijn avocado is onderhand al 5 jaar oud en 1.80 hoog. Alleen vraag ik me af of er ooit vruchten aan komen, is dat iemand al eens gelukt in ons klimaat (hij staat bij mij altijd binnen in de kamer).

  Groeten Sanneke

  1. Hi Sanneke,

   Vijf jaar! Dat is al érg lang. Neem via het contactformulier eens per e-mail contact op, wellicht kan ik een foto van de plant op de website plaatsen :-). De kans dat er vruchten aan zullen groeien is zeer klein. Mocht het gebeuren dan lijken de vruchten niet op de avocado’s die je in de supermarkt kunt kopen.

   Gr, Jordy

 60. Hallo, ik weet niet of deze site nog “life” is….
  Nu heb ik een pit met stokjes op water gezet.
  Alles verloopt hoed, pit gebarsten, onderaan komt 1 dikkere wortel te voorschijn.
  Nu mijn probleem…. bij het verversen van het water is een stukje van de wortel afgebroken.
  Wat nu?
  Ik hoop dat dit niet het einde is….

  1. Hi Chris,

   Normaal gesproken geen probleem. Even afwachten wat ‘ie doet. Word de wortel donkerbruin en groeit deze niet meer verder dan zul je hem moeten vervangen met een nieuwe pit ;-).

   Fijn weekend nog.

   Gr, Jordy

    1. Hi Chris,

     Fijn te lezen zeg! De stam blijft in het eerste jaar sowieso erg dun. Het duurt lang voordat deze wat dikte krijgt. Je kunt ‘m het beste ondersteunen met een stuk bamboe.

     Gr. Jordy

 61. Hoi Jordy,

  Wat een duidelijkheid krijg ik op deze site!
  Heel leuk!
  Mijn avocado plant is nu iets meer dan een jaar, 30 cm en heel veel blad. Sinds 2 weken gaan de bladeren wat slap hangen en worden ook bruin. Ik lees hier dat snoeien ook goed voor de plant is…
  moet ik dan ook net onder het eerste blad snoeien?
  Ik heb al een bamboestok om er naast te doen en hij krijgt sinds een week ook extra voedingkorrels…
  hij heeft wel aardig wat zon gehad de laatste dagen… heeft dat er mee te maken?
  Ik hoor het wel 🙂

  Groetjes, Inge

  1. Hi Inge,

   Bedankt voor je bericht.

   Wanneer de bladeren ouder en groter worden gaan ze vanzelf wat ‘slapper’ hangen, dat is normaal. Je kunt de uiteinden van de zijtakken snoeien, inderdaad onder het blad. Kijk uit dat je hem niet te veel voeding geeft. Mocht je hem verpotten probeer dan eens aarde op kokosbasis te gebruiken. Ga eens na hoe het met de luchtvochtigheid zit in de kamer waar de plant staat. Vaak is de lucht te droog. Je kunt dit verhelpen met een luchtbevochtiger. Een goedkopere oplossing is echter door de plant regelmatig te benevelen met een plantenspuit.

   Gr. Jordy

 62. Hoihoi, ik heb een vraagje mijn avocafo staat in de grond en doet het heel goed en is nu zo’n 25cm hoog.
  Vanaf 1,5cm boven de pit splitst het stammetje in 2e waarvan 1 deel aanzienlijk kleiner is en schuin groeit, ikzougraag een rechte en smalle boom willen zoals op de foto boven aan de pagina… kan ik het kleinere takje afknippen?
  Groetjes

  1. Hi Bruce,

   Bedankt voor je bericht.

   Je kunt deze tak zonder problemen afknippen, dat is geen enkel probleem :-). Leuk te lezen dat de plant het goed doet.

   Gr. Jordy

 63. Hallo Jordy
  Ik heb al een tijdje een avocadoplant in een pot staan en hij is nu ongeveer 30cm hoog. Een paar dagen terug heb ik de normale grond vervangen door grond op kokosbasis en nu hangen de bladeren wat slapper. Is dit normaal?

  1. Hi Abraham,

   Bedankt voor je bericht.

   Dit kan gebeuren wanneer je de plant verpot. Hij zal sowieso even moeten wennen aan de nieuwe aarde. Ik verwacht echter geen problemen. Houd er rekening mee dat hoe ouder de plant wordt, hoe groter de bladeren. Hierbij gaan de bladeren automatisch een beetje ‘hangen’. Dit is normaal.

   Gr. Jordy

 64. Hoi Jordy,

  Mijn avocado plant is inmiddels eraan toe om verpot te worden. Nu heb ik puimsteen voor eventueel een luchtigere grond, weet jij of dit goed is voor een avocado plant?

  Vriendelijke groetjes,
  Marijn

  1. Hi Marijn,

   Bedankt voor je bericht.

   Puimsteen zou je prima moeten kunnen gebruiken in de potgrond. Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd, en ben benieuwd wat jouw ervaringen hier mee zullen zijn. Laat je over een tijdje weten hoe het gaat met de avocadoplant?

   Gr. Jordy

 65. Beste Jordy,

  Ik heb ongeveer anderhalf jaar een avocadoplant alleen hij is best wel groot maar ik heb hem nooit durven snoeien. Nu is hij uit zichzelf gaan vertakken alleen de stengel is nog heel zwak, het is niet echt hout dus ik durf hem ook niet in de wind buiten te zetten want ik ben bang dat de stengel knakt, ook vallen de onderste bladeren eraf en word het blad snel bruin. Verder zit er ook schimmel in de pot terwijl ik heb niet erg veel of erg weinig water geef, er zijn ook veel vruitvliegjes bij mijn plant en ik wil graag weten hoe ik hier vanaf kom. Ik ben best voorzichtif met mijn plant en ik hoop dat hij het overleeft.

  groetjes Zonne

  1. Hi Zonne,

   Bedankt voor je bericht.

   Wat ik zou doen is de plant nu van nieuwe potgrond (en indien nodig een grotere pot) voorzien. Terwijl je dat doet is het meteen een mooie gelegenheid om tijdens het kopen van potgrond een flinke bamboestok mee te nemen, zodat je de plant hiermee kunt ondersteunen in zijn nieuwe pot(grond). Na het verpotten weer even aan laten sterken, dan kun je begin mei de plant snoeien :-).

   Gr. Jordy

 66. Na lang zoeken heb ik eindelijk de fruitvliegjeskwekerij in huis gevonden.. De aarde van beide advocadoplanten beweegt… Bah! Kan ik iets doen nadat ik ze nieuwe aarde gegeven heb om dit in de toekomst te vermijden? De planten stonden zeker niet te nat.
  Groetjes
  Kim

  1. Hi Kim,

   Bedankt voor je bericht.

   Er zijn sprays en vloeistoffen bij tuincentra verkrijgbaar die dit tegen gaan. Vaak voeg je dit toe aan het water dat je aan de plant geeft.

   Succes!

   Gr. Jordy

 67. We hebben hier een avocadoplant van ongeveer 1.40 meter hoog.
  Deze is zelf gekweekt (nu inmiddels 3 jaar geleden) en ben erg benieuwd of deze er zo uit hoort te zien als dat hier het geval is. Hij schiet nl naar alle kanten uit waar mogelijk maar zijn stam blijft heel dun. Hebben er al een bamboestok naast gezet om hem overeind te houden.
  En hebben nu erg veel last van rouwvliegjes maar durf de plant niet om te potten bang dat ie breekt…….toch zonde na 3 jaar.
  Wat zouden we aan deze vliegjes kunnen doen zonder de plant aan te tasten??

  1. Hi Jamie,

   Bedankt voor je bericht.

   Tof te lezen dat de plant het al drie jaar goed doet :-).
   De stam blijft wanneer je ‘m op jonge leeftijd niet ‘topt’ (de bovenkant snoeit) inderdaad aan de dunne kant. Dit is niet erg zolang je deze ondersteunt (dit heb je zo te lezen al gedaan).

   Vliegjes betekent te natte aarde. Je kunt de bovenkant van de aarde gerust laten drogen voordat je de plant opnieuw water geeft. Wat je kunt proberen is naast de plant een schaal met zeep of onverdunde ranja/siroop te plaatsen. Trek er huishoudfolie overheen en prik er enkele gaatjes in. De vliegjes komen op de zeep/siroop af. Wat betreft de aarde, probeer na het wateren een klein beetje kaneel over de aarde heen te strooien. Kaneel heeft een anti bacteriële werking en bacteriën/schimmel/vocht is waar de vliegjes op af komen.

   Succes!

   Gr. Jordy

 68. Wij hebben uit california in mei vorig jaar 2 advokado pitten mee genomen die zijn nu 50 cm hoog maar er komen aan verschillende bladeren bruine droge plekken aan. Wat kan dit zijn ? Kan ik ook een foto doorsturen ?

  1. Hi Louis,

   Bedankt voor je bericht.

   Hoe vaak geef je de planten water en is dit koud water rechtstreeks uit de kraan? Staan de planten op één plek of zijn ze verplaatst? Ontvangen ze genoeg licht? Bruine bladeren kunnen normaal zijn (tijd van het jaar) maar kunnen ook vele andere oorzaken hebben.

   Je reactie zie ik graag tegemoet :-).

   Gr. Jordy

 69. Hoi

  Mijn avocado plant is nu ongeveer een half jaar oud.
  Ik heb niet de indruk dat hij nog veel groeit, hij heeft wel een hoop bladeren maar deze zijn zo groot dat hij ze precies niet kan omhooghouden. Nu is me opgevallen dat hij sinds kort lichtbruine randjes krijgt aan zijn bladeren. Is er iets dat ik hieraan kan doen? Ik heb niet de indruk dat hij te nat of te droog staat.
  Misschien moet ik hem stilaan in een grotere pot planten? De pot waar hij nu in zit is ong 15 cm.

  Alvast bedankt voor je advies
  Gr. Axelle

  1. Hi Axelle,

   Bedankt voor je bericht.

   Het is normaal voor de bladeren om groter te worden en te gaan ‘hangen’, wanneer de bladeren nog jong zijn wijzen deze over het algemeen vrij steil omhoog :-). Ook het bruin worden en laten vallen van (oudere) bladeren is normaal. Ik raad je aan om in het voorjaar (mei) de aarde te vervangen en hierbij wat plantenvoeding toe te dienen. Je kunt een bamboestok gebruiken om aan te voelen hoe droog/nat de grond is. Steek deze in de aarde en laat deze gedurende enkele minuten zitten, daarna kun je controleren hoe vochtig de aarde is.

   Wanneer je de plant in het voorjaar van nieuwe aarde gaat voorzien kun je ook controleren hoe het zit met de wortelgroei. Hopen de wortels zich op tegen de onderkant en rand van de kluit, dan wordt het tijd voor een grotere pot. Een plant haalt over het algemeen echter meer voeding uit een kleine pot en doet her hier ook beter in. Verpot hem dus pas op het moment dat het echt nodig is.

   Gr. Jordy

 70. Hoi Jordy,
  Zo te lezen ben jij expert in avocadopl antenne, dus hierbij mijn vraag! Sinds een half jaar een avocado opgekweekt en ging goed tot ongeveer 3 maanden geleden. De bladeren worden bruin, gaan krullen en vallen eraf. Maar hij maakt wel nieuwe aan. Dit is nu voor de 3e keer aan de hand. De steel ( nu zo’n 30 cm lang) wordt steeds kaler, er hangen nu 3 bruine bladeren slap, een begint bruin te worden. Maar heeft 3 nieuwe bladeren en 2 in de maak. Hij staat op het aanrecht, veel licht en niet in de volle zon.
  Weet jij wat er aan de hand zou kunnen zijn? Dank alvast voor je antwoord

  1. Hi Christel,

   Bedankt voor je bericht.

   Ik vermoed dat het water wellicht te hard is of de grond die je gebruikt niet geschikt is voor de avocadoplant. Wat je kunt doen is water 24 uur laten staan voordat je het gebruikt, en wat plantenvoeding geven aan de avocado plant. Geef het sowieso nog even de tijd, in de wintertijd is het normaal dat hij oudere bladeren verliest.

   Gr. Jordy

 71. Hallo wat leuk deze site, wij hebben hebben een boompje van ongeveer 4 jaar. Gewoon door de pit in de tuin te gooien en verder niets. Iedere zomer gaat hij in de volle grond en als het rond de 18 grade is gaat hij naar binnen.

  Groetjes Monique

  1. Hi Monique,

   Bedankt voor je bericht.

   Leuk dat hij het al zo lang goed doet! Mocht je de kans hebben stuur dan een bericht via het contactformulier. Wellicht kunnen we er een foto van op de website plaatsen.

   Gr. Jordy

 72. Beste Jordy,

  Ik heb enige weken geleden twee avocadopitten in glaasjes water gehangen. Nu zie ik dat bij een van de twee een soort dikke, transparante druppel onderaan komt te hangen. Nu vraag ik me af: is dat iets goeds? (laten zitten dus) of is het niet goed, bijv. een vorm van schimmel (beter afvegen)?

  Groetjes,
  Laura.

  1. Hi Laura,

   Bedankt voor je bericht.

   Apart zeg, heb ik nog niet eerder gehoord. Zou je via het contactformulier op de website een bericht naar me willen sturen? Dan bekijk ik het vanuit daar even voor je.

   Gr. Jordy

   1. Hoi Jordy,

    Ik heb het nog even aangekeken, maar volgens mij is de pit niet in ‘goede gezondheid’. Hij ziet er niet goed uit in vergelijking tot zijn buurman/-vrouw. Dus ik besloten om ‘m weg te doen. Ik probeer het wel met een nieuwe.

    Erg leuk trouwens zoveel mensen als hier hun ervaringen delen!
    Groetjes,
    Laura.

    1. Hi Laura,

     Bedankt voor je reactie.

     Goed plan. Het is altijd een goed idee er meerdere naast elkaar te plaatsen, de een doet het nou eenmaal beter dan de ander :-). Ja he? Tof is dat.
     Alvast fijne feestdagen gewenst!

     Gr. Jordy

    2. Hi allen,

     Sinds kort hebben wij ook een aantal avocadopitten staan, en ik herken wat je zegt hierboven Laura. Sommige krijgen een soort slijm rond de worteltjes. Is dat toevallig al eens vaker voorbij gekomen ondertussen? Ik zou graag de pitten helpen weer gezond te worden in plaats van ze weg te gooien..

     Bovendien komt er uit sommige pitten een soort kluitje stengels in plaats van 1 plantje. Is dit normaal? Ze zien er nogal ‘gemuteerd’ uit namelijk, en ze groeien bijna niet. Ook is er een helemaal bedekt met een soort schimmel, kan ik daar nog iets tegen doen?

     Ik wilde een foto bijvoegen maar dat ging helaas niet!

     Warme groet,
     José

     1. Hi José,

      Bedankt voor je bericht.

      Uit sommige pitten kunnen meerdere stammen/takken komen, dat is normaal. De één groeit nu eenmaal (veel) harder dan de ander. Het kan ook gebeuren dat sommige pitten helemaal geen teken van leven laten zien. Wat betreft de schimmel, bedoel je de pit, wortels of de bladeren? Wanneer je via het contactformulier een bericht stuurt kunnen we per e-mail een foto/bijlage uitwisselen.

      Gr, Jordy

     2. De schimmel zat op de wortels en het beginnende plantje zelf. De schimmel van de wortels heb ik er voorzichtig afgewassen eerst, daarna heb ik wat kaneel op het plantje gestrooid en nu zijn de stengels als een idioot de lucht in geschoten. Ik denk dat het desinfecterende van de kaneel net dat extra beetje ruimte heeft geboden voor de plantjes om te gaan groeien. 🙂

     3. Hi José,

      Bedankt voor je reactie.

      Slimme oplossing zeg, dat met het kaneel! Die ga ik onthouden ;-). Fijn dat het gelukt is.

      Gr. Jordy

 73. Hallo Jordy,

  Naar verschillende websites te hebben gelezen lijkt het me toch leuk om eens een te proberen een avocado te kweken! Ik ga het proberen met 3 pitten omdat elke site weer iets anders zegt.

  Mag ik vragen hoe het komt dat jij aanraadt het bruine laagje van de avocado eraf te halen terwijl andere sites juist zeggen het niet eens te beschadigen?

  Ik heb er nu eentje in half in de grond, eentje in het water met schil en eentje op jouw manier!
  Ben heel benieuwd naar je reactie en resultaat!

  Groetjes Adam

  1. Hi Adam,

   Bedankt voor je bericht.

   Het bruine velletje haal ik er altijd af omdat naar mijn ervaring de pit dan eerder begint te splijten :-). Hoe gaat het nu met je avocadoplant? Ben benieuwd.

   Gr. Jordy

 74. Hallo Jordy,

  Mijn avocado plant is nu ongeveer 3 maanden oud maar ontiegelijk groot/hoog geworden ineens…
  Hoe kan ik er het beste voor zorgen dat hij wat voller wordt??

  Groetjes Cynthia Poppelaars

  1. Hi Cynthia,

   Bedankt voor je bericht.

   Je kunt hem aan de top snoeien zodat hij voller gaat worden. De zijwaartse takken onder de top kun je aan de uiteinden ook snoeien. Ik zou hiermee wachten tot het voorjaar.

   Gr. Jordy

 75. Hallo ik heb een avocadoplant al 7 jaar. Elke winter staat hij binnen . En zomers op een pracht warme plek in de zo’n.
  Nu heb is deplant zo gegroeid dat de pot echt te klein geworden is .
  Kan ik de plant nu ook verpotten voor dat de plant naar binnen gaat . Of moet ik wachten tot het voorjaar?.
  Ik hoor graag van u.

  1. Hi Janny,

   Bedankt voor je bericht.

   Ik zou hiermee inderdaad wachten tot het voorjaar, in de winter vinden planten verpotten meestal niet zo fijn.

   Gr. Jordy

   1. Dank voor je bericht
    Ik ben benieuwd ik heb er toch wel wat takken afgehaald.
    Kon het niet latelatenn
    Hij was echt te groot.
    Staat nu in een koele ruimte zonder verwarming.
    Ik wacht af

 76. Ik heb drie pitten gewoon in verse aarde gezet en na verloop van tijd ging er eerst 1 uit lopen maar inmiddels is de tweede en de derde zelfs met twee uitlopers omhoog gekomen,wilde dit toch even laten weten.

  1. Hi B. van Druten,

   Bedankt voor je bericht.

   Deze methode kan ook gewoon gebruikt worden. Het duurt normaliter echter wat langer wanneer je de pitten direct in aarde plant :-).

   Gr. Jordy

 77. Sinds anderhalf jaar ook een zelfgekweekte avocado’boom’ in de kamer staan. Ik geef m elke dag een beker spoelwater uit de koffiemachine. Daar zit een kalkfilter in wat het water zacht maakt. Lijkt dat ie t prima vindt tot nu toe want hij/zij is al ruim een meter hoog en breed.

 78. Hallo,

  Ik heb onlangs mijn avocadoplant verpot maar vrees dat ik daarbij de wortels heb beschadigd. Nu lijkt de mooie plant (toch al 50 cm) stilaan te verwelken…

  Kan ik die nog redden? Zo ja, hoe?

  Groeten,
  Jérôme

  1. Hi Jérôme,

   Bedankt voor je bericht.

   Bij het verpotten krijgt een plant altijd een klap, het kan daarbij gebeuren dat hij enkele bladeren verliest. Het wordt sowieso stilaan winter, dus dan heb je toch al kans dat hij wat van zijn oude bladeren afstoot. In principe niks om je zorgen over te maken.

   Het is bij het verpotten wel verstandig om de pot op dezelfde plek terug te zetten. Verpotten + verplaatsen is meestal een dodelijke combinatie ;-).

   Fijn weekend.

   Gr. Jordy

 79. Beste Jordy,

  Ik vind je site heel nuttig en ben blij dat jij verstand hebt van de avocadoplant, want ik weet echt even niet wat ik moet doen.

  Mijn zelf gekweekte plant is inmiddels aardig hoog, 40 cm ongeveer. De bovenste bladeren zijn echter niet mooi, niet strak, snap je wat ik dan bedoel? Als ik een foto kan plaatsen doe ik dat graag! Ik heb daarom overwogen (maar durf niet) om de bovenste reeks bladeren eraf te snoeien, dus 10-15 cm van de stam af te halen. Zou jij dat aanraden? Bladeren besproeien maakt geen verschil.

  Daarnaast zie ik steeds mini vliegjes in de pot, dus ik denk dat de plant niet goed is. Ze krijgt pokon voedingskegels.

  Ik doe zo mijn best, maar eigenlijk doe ik maar wat, help!

  Ik heb geen hydrokorrels (heet dat zo?) onder in de pot. Is mijn plant aan het rotten? De grond is niet te nat, ook niet geweest denk ik.

  Groeten Krista

  1. Hi Krista,

   Bedankt voor je bericht.

   Ik snap wat je bedoeld, en dit is compleet normaal. Hoe jonger het blad, hoe ‘strakker’ :-). Lekker laten zitten die bladeren! Ook enkele bruine puntjes/vlekken kunnen ze gewoon hebben. Vliegjes kunnen afkomen op de grond/voeding, grote kans dat het fruitvliegjes zijn. Je kunt dit controleren door een glas met een zoete drank (alcohol bijvoorbeeld) te pakken, en hier huishoudfolie overheen te trekken. Prik hier enkele gaatjes in, en zet het in de buurt van de plant.

   Zijn het geen fruitvliegjes, dan vermoed ik dat de grond al wat op leeftijd is. Deze kun je in het voorjaar dan het beste vervangen met nieuwe aarde. Mooie kans om meteen wat dode wortels weg te halen en de goede wortels wat meer vrijheid te geven.

   Al met al, niets aan de hand dus :-).

   Fijn weekend! Gr. Jordy

   1. Bedankt voor je bericht! Ik heb hier nooit melding van gehad dus late reactie van mijn kant.
    Nog 1 vraagje als dat mag: wat moet ik doen als de blaadjes hangen? Water geven?
    Wat is jouw advies qua water geven, hoevaak / hoeveel? Ik krijg de plant niet mooi zoals ik het doe.
    Mijn moeder heeft ook een plantje van mij gekregen en die prachtig (zelfde grond) ze geeft om de dag beetje water.

    1. Hi Krista,

     Bedankt voor je reactie.

     De bladeren gaan vanzelf hangen wanneer ze wat ouder worden. Ze worden dan ook wat donkerder van kleur. Hou de grond vochtig, maar niet nat. Het is niet erg wanneer de grond een keer droog wordt tussen waterbeurten door. Je kunt een bamboestok gebruiken welke je in de grond kunt steken, zodat je kunt voelen tot hoe diep de aarde nog nat/vochtig is.

     Ik raad je vooral aan om een paar avocadoplanten te laten groeien/staan. Mijn ervaring is dat er veel verschil tussen de pitten en kwaliteit van planten zit :-).

     Gr. Jordy

 80. Dag Jordy

  Ik heb net een avocado pit in een glas gedaan deels onder water, deels droog. Nu vroeg ik mij af waar ik de pit het beste plaats: achter een raam met direct zonlicht, of gewoon in een kamer met indirect daglicht?

  Alvast bedankt voor het advies!

  1. Hi William,

   Bedankt voor je bericht.

   Daglicht is voldoende, met zonlicht heb ik ervaren dat je ‘m meer in de gaten moet houden (water bijvullen) en dat het water wat sneller vies wordt, wat ‘ie niet altijd even fijn vindt. Succes!

   Gr. Jordy

  1. Hi Jantje,

   Bedankt voor je reactie.

   Houd een paar ‘vuistregels’ in gedachten om bruine bladeren te voorkomen;

   – De grond mag vochtig, maar niet nat zijn. Grond mag tussen waterbeurten door gerust droog zijn/aanvoelen. Je kunt een bamboestok gebruiken om te kunnen voelen hoe vochtig de grond precies is.
   – Laat de avocadoplant op één plek staan, waar deze bij voorkeur enkele uren per dag zonlicht krijgt. Verplaats de plant niet en zet deze niet op een plek waar het tocht.
   – Benevel de plant om de dag of paar dagen met een plantenspuit

   Bruine punten/bladeren wijzen vaak op teveel zonlicht of teveel zout dat zich in de potgrond opgehoopt heeft. Dat laatste kun je oplossen door of de potgrond te vervangen of deze ‘door te spoelen’ met een overvloed aan lauwwarm water. Dit kun je eigenlijk alleen doen wanneer er onder in de pot een gat of gaten zitten. Laat de pot twee tot drie keer vollopen met water zodat al het zout er uit gespoeld wordt.

   Succes!

   Gr. Jordy

 81. Ook ik heb inmiddels 2 advocado boompjes in mijn tuin het is echt leuk om te doen , ik stop gewoon de pit in de grond en dat gaat goed de ene is al aardig groot , vorig jaar heb ik hem in de winter naar binnen gehaald maar dat vond hij niet prettig de bladen worden dan wat dor ik hoop dat hij het blijft doen

  1. Hi Tini,

   Bedankt voor je bericht.

   Wat leuk om te lezen! Buiten staan vinden ze het fijnst. Helaas is het klimaat in Nederland niet helemaal geschikt voor de avocadoplant, al zijn de laatste winters vrij mild geweest.

   Gr. Jordy

 82. Goedemorgen,

  Ik heb een paar weken geleden een avocado pit gepland. Hij groeit goed en de bladeren zijn al redelijk groot. Maar sinds een paar dagen groeit er een tweede stengel met blaadjes uit de pit, en lijkt het alsof de bladeren van de eerste stengel beginnen uit te drogen. Moet ik de tweede stengel afknippen of kan dat geen kwaad?

  1. Hi Charlotte,

   Bedankt voor je bericht.

   Ik zou de plant lekker zijn ding laten doen, wanneer de condities optimaal zijn zal deze toch door blijven groeien.

   Gr. Jordy

 83. Hallo Jordy,

  Ik woon in Zuid-Marokko en heb de afgelopen weken 6 avocado pitten op water gezet. Er zijn er nu 2 die een steeltje en wortels geven. Als ze iets groter zijn, kan ik ze dan direct in de tuin poten? Of is het beter eerst nog in een pot met aarde?
  Als ik er een paar in de tuin poot, zal ik dan goede vruchten krijgen, en hoe lang duurt dit??
  Het vriest hier nooit.

  1. Hi Liesbeth,

   Bedankt voor je bericht.

   Zuid-Marokko is een lekker klimaat voor de plant ;-)! Je kunt proberen ze direct in de tuin te planten, dat zou in dat klimaat wel moeten lukken lijkt me. Wil je het zekere voor het onzekere nemen laat ze dan eerst even wat kracht verzamelen in een pot. Aan avocado planten die je vanuit een avocado pit oogst groeien vrijwel nooit vruchten. In enkele gevallen gebeurd dit wel, echter pas na een aantal jaren. Ook lijken deze vruchten dan niet op de avocado’s zoals je ze kent. Mocht je graag eigen avocado’s kweken dan kun je het beste een avocado boom van een kweker kopen.

   Gr. Jordy

  1. Hi Marian,

   Bedankt voor je bericht.

   Je kunt ervoor kiezen om één plant wel te snoeien/plukken, en de andere niet. Zo zie je de verschillen. Ik raad je sowieso aan meerdere pitten tegelijk te plaatsen, mocht er iets mis gaan met één of meerdere planten, dan hoef je niet weer weken te wachten voordat je iets ziet gebeuren :-).

   Gr. Jordy

  1. Hi Gre,

   Het is het beste om de pit een stukje boven de grond uit te laten steken (met de puntige kant naar boven toe gericht). Je kunt hem ook in zijn geheel onder de grond stoppen, het duurt dan echter wat langer voordat de pit zal splijten en de wortels beginnen te groeien.

   Succes!

   Gr. Jordy

  1. Hi Marieke,

   Bedankt voor je bericht.

   Zolang de bladeren niet bruin/geel beginnen te verkleuren is er weinig aan de hand. Wat je kan doen is de aarde een keer verversen, ik vermoed dat dat al een tijdje niet meer gebeurd is. Dit doe je door simpelweg de avocado plant met kluit uit zijn pot te laten ‘glijden’ (eerst een paar keer tegen de pot slaan, dan komt de aarde los). Vervolgens haal je zoveel mogelijk aarde voorzichtig weg en maak je de wortels waar mogelijk los.

   Vul de pot voor een derde met grond, en maak vochtig (de grond niet aandrukken). Steek de avocado plant terug in de pot, en geef water (niet te veel). Ik raad je aan hierbij ook meteen wat plantenvoeding toe te voegen. Die kun je gewoon bij een tuincentrum halen.

   Wat je ook kunt proberen (dit kan ook enkele weken na het uitvoeren van bovenstaande) is het snoeien van de avocado plant. Dit wil er ook vaak voor zorgen dat hij weer flink gaat groeien.

   Succes!

   Gr. Jordy

 84. Beste,

  Ik heb mijn avocado plant begin januari (tijdens mijn examens) geplant en hij is nu ongeveer 30 cm hoog.
  Hij heeft denk/hoop ik toch goede grote bladeren (enkele tussen de 20 en 25 cm). Maar ik zou graag willen dat hij wat extra takjes heeft zodat er nog meer bladeren op komen. Daarmee hoop ik dat hij ook voller wordt en niet één rechte tak is met wat bladeren er op.

  Ik heb hier al een aantal keren gelezen dat ik dat schuin zou moet snoeien. Maar is dit bij de onderste bladeren of eerder bij de nieuwe aan de top ? Zou ik eventueel een foto mogen doorsturen zodat je kan tonen waar het beste is ?
  En is dat schuin snoeien parallel met het blad of eerder loodrecht ?

  Alvast bedankt voor je respons.

  Met vriendelijke groeten,
  Een trotse eigenaar van zijn avocado plant.
  Yannick

  1. Hi Yannick,

   Thanks voor je bericht.

   Snoei altijd aan de bovenzijde bij de nieuwste bladeren. Stel je voor dat je een verticale tak zou snoeien. Je houdt de schaar dan niet horizontaal vast (recht afknippen) maar in een hoek.
   Zo dus: http://modeltuinenzwanenburg.nl/wp-content/uploads/2014/05/snoei-boven-een-knop-welke-naar-buitenwijst.png

   Een andere methode is het plukken van de bladeren. Dit wordt in onderstaande video duidelijk uitgelegd:

   https://www.youtube.com/watch?v=DrFbk-xRlH0

   Succes!

   Gr. Jordy

 85. Geachte redactie,

  Bedoeld u met schuin snoeien dat de top dan schuin afgesneden moet worden ? Men praat over de nieuwe blaadjes eraf halen klopt dat of toch de punt schuin afsnijden?

  1. Hi M.J. Folleras,

   Bedankt voor je bericht.

   Het schuin snoeien doe je net beneden een blaadje. Indien deze net aan het groeien zijn kun je ze inderdaad ook er af halen/plukken. Het kan op beide manieren. Probeer altijd de langste tak te snoeien.

   Gr. Jordy

 86. Toen ik mijn avocadoplant snoeide bij 30cm kreeg hij een enorme groeispurt van de stam, maar geen extra stengels of een hogere dichtheid bladeren. Heb ik verkeerd gesnoeid? Hoe krijg ik het voor elkaar dat er een extra stengel komt?
  Na de verhuizing van NL naar Duitsland moest de plant sterk wennen aan het hardere water en minder zonlicht, hij verloor wat van de lagere bladeren aan de stam. Gelukkig is hij nu weer in orde. Is het ook mogelijk om naderhand nog stengels of bladeren te genereren aan de stam, om de dichtheid lager bij de grond wat te verhogen?
  Hartelijk dank!

  1. Hi Nikki,

   Bedankt voor je bericht.

   Je hoeft de avocado plant niet perse met een (snoei)schaar te snoeien. Je kunt de nieuwe blaadjes er ook af ‘knijpen’. In deze video wordt het heel duidelijk uitgelegd:
   https://www.youtube.com/watch?v=DrFbk-xRlH0

   Ik raad je aan kraanwater 24 uur te laten staan en/of eerst te koken voordat je het gebruikt voor de plant. Er zijn bij tuincentra ook producten verkrijgbaar om het water te verzachten. Wanneer je dicht bij de bodem alleen de stam hebt en verder geen zijtakken, is het eigenlijk niet mogelijk om daar nog meer takken/bladeren te laten groeien. Het komt overigens bij vrijwel iedere avocado plant voor dat de eerste 10/15 cm van de plant geen bladeren bevat :-).

   Geniet van je weekend ;-).

   Gr. Jordy

 87. Hallo,

  Ik heb net mijn avocadoplant verpot.na een half uur zijn de top met de bovenste bladeren gaan hangen. Komt dat goed?
  Wat kan ik doen om hem extra kracht te geven?
  Zou hem graag redden want was gelukkig en fier met mijn eigen kweek.
  (Had gewoon een pit in de grond gestopt en later werd het een plantje)

  1. Hi Hilde,

   Bedankt voor je bericht!

   Naarmate de avond valt gaan de bladeren wat meer hangen, dit is normaal. Ook bij het ouder worden van de plant gaan de oudste bladeren wat meer hangen, wanneer deze nog volop aan het groeien zijn hangen ze niet. Het kan toeval zijn dat dit je nu opvalt zo vlak na het verpotten. Een half uur na het verpotten zou er eigenlijk nog niks waarneembaar moeten zijn, al is er iets mis met de plant. Wat wél kan zijn is dat bij het verpotten de plant en/of wortels beschadigd zijn. Dit heb ik zelf echter nog niet meegemaakt/gehoord.

   Je hebt hem in ieder geval al blij gemaakt met nieuwe aarde. Let er wel op dat je aarde van goede kwaliteit gebruikt, en niet de goedkoopste soort. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van potgrond op kokosbasis. Geef de plant wat rustig, bevochtig de bladeren een aantal keer per week met een plantenspuit (niet nat maken) en geef hem wat voeding/mest. Je kunt hier de gewone korrels voor gebruiken die bij een tuincentrum en/of bloemist verkrijgbaar zijn.

   Succes!

   Gr. Jordy

 88. Hallo,

  Wij hebbeb sinds ongeveer 2 jaar een zelf gekweekte avocadoplant. Hij is al enorm groot en kan nog maar net binnen in huis! Enkele weken hebben we hem opnieuw verpot, omdat hij echt wel te groot werd. Na enkele weken was hij hier goed van hersteld en stond hij prachtig! Hij staat bij ons in de keuken met mat glazen dak waar het aardig warm kan worden, hij staat hier al 2 jaar en het ‘serre effect’ leek hem altijd goed te doen. Nu is hij sinds ong een week helemaal slap gaan hangen! Alle bladeren hangen slap naar beneden en geen idee waarom. Ik dacht eerst door het warme weer, dus gaf ik hem goed extra water, maar het leek alleen maar erger te worden! Dan vreesde ik dat ik hem teveel water had gegeven (de aarde staat echt wel goed nat), dus liet ik hem enkele dagen zonder water, maar het wordt alleen maar erger! Ook lijkt de aarde niet op te drogen?! Ik besproei de bladeren ook af en toe!
  Help! Ik zou het erg vinden moestie nu na bijna 3 jaar doodgaan!! Wat zouden we moeten doen?
  Groetjes,
  Charlotte

  1. Hi Charlotte,

   Wat jammer! Het kan moeilijk zijn om te bepalen waar de oorzaak zit, avocado planten gaan vaak moeilijk met verandering om.
   Heb je de avocado plant na verpotten een andere plaats gegeven in de keuken? Heb je andere grond gebruikt en bevat de pot die je nu gebruikt gaten om overtollig water kwijt te kunnen? Het beste kun je tussen het wateren door de grond nét droog laten worden (dus niet altijd vochtig houden). Je kunt eenvoudig controleren of de grond van top tot bodem droog is door er bijvoorbeeld een bamboestok in te steken en deze na enkele minuten uit de grond te halen.

   Voeg wat voeding/mest toe, en laat de grond een keer goed drogen. Kook het water (en laat afkoelen tot kamertemperatuur) voor gebruik. Laat me weten hoe het er mee gaat! Succes, en nog een fijn pinksterweekend :-).

   Gr. Jordy

   1. Hallo,
    Ik heb ongeveer hetzelfde voor als Charlotte:
    Mijn plant is ongeveer 1 jaar oud. Na het verpotten (maand of 2 terug) zijn de bladeren slap naar beneden gaan hangen, de randen van de bladeren zijn wat bruin en verdroogd.
    Mijn plantje lijkt beter te reageren op koelere lucht in plaats van warmere lucht. Na een nachtje in een kamer met het raam open staan de bladeren weer min of meer recht, ‘s avonds hangt alles weer naar beneden.
    Er is ook geen echte groei meer te bespeuren.
    Net gestart met een 2de plant (poging tot ontkiemen) mocht de eerste plant de geest geven.

    1. Hi Carl,

     Bedankt voor je bericht!

     Het is niet heel gek dat de plant het beter doet met wat frisse lucht/wind. In de natuur wordt de avocado boom sterker door de wind die waait. De stam wordt daardoor breder en er groeien vlak onder het aardoppervlak meer wortels, waardoor de boom meer voedingsstoffen op kan nemen en uiteindelijk beter kan groeien. Avocado planten houden van nature van een vochtige omgeving. Zo vochtig zou ik het in je huis niet maken, want dan krijg je andere problemen in de vorm van schimmels op je muren :-).

     Probeer de plant een/twee keer per week vochtig (niet nat) te maken met een plantenspuit. Zorg er voor dat er op de radiatoren een bakje met water hangt zodat de lucht niet te droog wordt. Probeer het verplaatsen van de plant te vermijden omdat deze niet goed tegen verandering kan en geef hem vooral wat rust. Het is geen probleem wanneer er wat bladeren van de plant afvallen. Na maximaal 3 á 4 weken zouden de wortels zich genesteld moeten hebben in de nieuwe aarde. Indien er na een maand geen groei/herstel zichtbaar is heeft de plant een te grote klap gehad. Het is sowieso een goed idee meerdere planten te hebben staan (indien je de ruimte hebt), zo kun je een aantal dingen uitproberen in de vorm van een andere soort potgrond en voeding.

     Gr. Jordy

     1. Hey! Mijn planten zijn intussen 2,5j oud. Vorige zomer had ik de mijne verpot en teveel water gegeven. Alle bladeren verloren maar ik wou ze toch nog niet opgeven. Na 3-4 maanden kwam er plots terug leven in en stonden ze terug vol bladeren. Alleen enkele maanden op een kale stengel staan kijken 😂

     2. Hi Justine,

      Bedankt voor je reactie.

      Zo! 2,5 Jaar oud, die gaan al lang mee :-). Gaaf te lezen dat ze het uiteindelijk toch gered hebben.

      Fijn weekend.

      Gr. Jordy

 89. Hoi Jordy,

  Ik heb ook een pit staan. Ik heb alleen niet eerst de schil van de pit afgehaald (ik ben gaan kweken vanaf een ander advies en kom nu pas jouw advies hier tegen. Nu komt er inmiddels een wortel aan de onderkant uit van een cm of 2 maar nog niks aan de bovenkant.
  Is het handig om de schil alsnog te gaanverwijderen om de plant zelf makkelijker te laten groeien?
  Gr Klaartje

  1. Hi Klaartje,

   Bedankt voor je reactie.

   Het is geen ramp wanneer je de schil niet van de avocado pit hebt gehaald :-). Het enige ‘nadeel’ is dat het wat langer kan duren eer het stekje uit de bovenkant van de pit begint te groeien, de pit moet hiervoor eerst splijten/open gaan staan. De scheurtjes zul je vanzelf zien ontstaan, afwachten maar! Zet vooral enkele pitten naast elkaar neer, je zult zien dat ze onderling veel verschillen in snelheid (qua groeien).

   Gr. Jordy

 90. Hoi Jordy,

  Ik heb mij avocadoplant half april naar buiten verpot. Nu zijn de meeste bladeren afgestorven, maar ik heb nog hoop dat het jongste groene blaadje het toch kan overleven. Ik heb een foto ervan. Wat kan ik doen om de plant te redden?

  1. Hi Sanne,

   Half april is misschien nog net aan de vroege kant om de avocado plant naar buiten te halen. Is ook een beetje afhankelijk van de temperatuur. Het kan zijn dat hij het nog overleeft. Laat hem niet te lang in de (volle) zon staan, en steek er desnoods een bamboestokje naast waar je hem aan vast kunt maken voor wat ondersteuning. Als je voorzichtig bent kun je hem uit de pot halen om te kijken welke kleur de wortels hebben. Beginnen deze bruin te worden dan vrees ik dat de plant het niet gaat redden. Ook kun je overwegen ‘m wat voeding/mest te geven. Succes!

   Gr. Jordy

 91. Ik ben totaal geen genie in planten, maar stopte een avocadopit gewoon in een potjemetaarde op balkon, oktober, na enige weken kwam een sprietje en mocht hij naarbinnen in de warmekeuken. Hij groeit zienderogen en inmiddels is hij in een iets groter pot en kreeg wat vloeibare mest. Straks in de zomer mag hij weer naar buiten. Hij is nu ca 45 cm en heef t 12bladeren, ook aardig breed.ik hoef geen vruchten ik ben nu al trots op mijn eigen teelt! Is ook decoratief. De kat laathemgoddank met rust! Wist niet dat ik het in me had, maar maar nu lees ik dat ze niet oud worden ?????

  1. Hi Beatrice,

   Bedankt voor je reactie.
   Leuk om je verhaal te lezen! In de zomertijd kunnen ze inderdaad prima buiten vertoeven.
   Er zijn online ook verhalen te vinden van mensen die al jarenlang dezelfde avocado plant hebben, dus wie weet :-)?
   Gr. Jordy

 92. Mijn plant is lang zo groot niet als jouwe al na 2 maanden was en ik heb hem toch al zeker een jaar… Moet ik hem ook mest/voeding geven of is dat niet nodig? Ik heb een heel uitgebreid boek over moestuinieren maar helaas staat avocado daar niet in 🙁

  Groeten,
  Maaike

  1. Hi Maaike.
   De grootte van de plant zegt niet zo heel veel, dit verschilt enorm van pit tot pit. Dat jouw avocado plant al een jaar leeft is goed nieuws, veel avocado planten houden het ongeveer een 4-8 maanden vol en beginnen dan (helaas!) af te sterven. Mocht je aan de plant gaan merken (doffe bladeren, bruine vlekjes/puntjes) dat er wat minder leven in zit, dan kun je overwegen om te starten met mest of voeding. De plant verpotten in het voorjaar en voorzien van nieuwe aarde doet echter ook al heel veel. Succes!
   Gr. Jordy

   1. Dankjewel! Ik heb hem net verpot en hoop dat hij dan een groeispurt krijgt 😉 Las wel op een andere site dat je sowieso geen vruchten krijgt als je geen mannetjes en vrouwtjesplant hebt en aangezien het eigenlijk een boom is, zal het ongetwijfeld jaren duren tot je uberhaupt vruchten zou kunnen krijgen.

    Niet voor niks natuurlijk dat je geen hollandse avocado’s hebt 😉

    1. Hi Maaike, bedankt voor je reactie.
     Top! Dat zal ‘m waarschijnlijk goed doen :-). Probeer de volgende keer het verpotten wat later te doen, midden tot eind april (beetje afhankelijk van wat het weer doet).
     En inderdaad, ga er niet vanuit dat er vruchten zullen gaan groeien. Het kán wel, de vruchten zullen dan echter niet vergelijkbaar zijn met de avocado’s zoals je die in de supermarkt kunt vinden.
     Laat je me over een tijdje weten hoe het er mee staat? Altijd leuk om te horen. Fijn weekend!
     Gr. Jordy

 93. Hallo Jordy,
  Ik heb 2 avocadoplanten van 7 maanden. Ze zijn best hoog, totaal 50 cm, met op 30 cm blad (daarna volgende bladaanzet gesnoeid) en nu weer nieuwe bladeren rond de 45cm hoogte. Maar de stam blijft dun en ze lijken niet op de plantjes op de foto. Bij mij zit er veel meer ruimte op de stam tussen de bladeren. Ik kan eventueel een foto sturen.
  Heeft het zin dat ik door ga of ben ik alleen een stengel aan het kweken?
  Alvast bedankt.
  Groet, Marieke

  1. Hi Marieke.

   Ik heb gemerkt dat de plant van pit tot pit heel veel kan verschillen (onder andere in dikte van de stam). Ook zijn ze vrij gevoelig waardoor het fijn is eigenlijk altijd één of twee nieuwe pitten in potgrond te hebben staan (zo kun je ook meer dingen testen en proberen).

   Dat er pas op een bepaalde hoogte bladeren beginnen te groeien is normaal, dat doen ze eigenlijk allemaal. Ik ben heel benieuwd naar de foto.
   Zou je deze door willen sturen naar jordy @ plantenvoorbinnen.nl (spaties even weghalen)?

   Gr. Jordy

 94. Hallo, ik heb een avocadoplant die al best groot is geworden …nu heeft de plant een behoorlijk lange zijtak gekregen van wel 20 cm lang en ik weer niet of ik die tak nu moet verwijderen of niet??
  De plant zelf is ong 35-40 cm hoog. Uiteindelijk wil ik de plant binnen houden (wel in de zomer buiten zetten) en ik hoop ook op vruchten. Advies?

  1. Hi Carmen. De avocadoplant die je op de foto hierboven ziet staan heeft inmiddels ook twee lange zijtakken gekregen. Ik ben eerlijk gezegd van mening dat dit voor de ‘stabiliteit’ van de plant een goed iets is; de plant is best ‘ielig’ en schiet erg snel de lucht in. Het is ook niet verkeerd om ‘m bijvoorbeeld te ondersteunen met een bamboestok. Wanneer een avocadoplant/boom buiten groeit zorgt de wind er voor dat de plant stabieler en steviger wordt, dit mist ‘ie binnenshuis natuurlijk.

   Wil je de zijtakken snoeien dan zou ik zeggen go for it, ik ga er niet van uit dat de avocadoplant dood gaat. Doe dit dan wel nog in augustus en bijvoorbeeld niet hartje winter. Houd er ook rekening mee dat de kans bestaat dat hij op die plaatsen nog juist meer zijtakken zal gaan laten groeien.

   Overigens is de kans op vruchten zéér gering. Het kan jaren duren eer (en of) je vruchten aan je avocadoplant ziet groeien en wanneer er vruchten aan komen lijken deze niet op de avocado’s die je in de winkel kunt kopen. Wil je graag je eigen avocado’s kweken dan kun je het beste een kleine avocado boom bij een tuincentrum kopen, dan weet je vrijwel zeker dat je avocado’s krijgt.

   Ik hoop dat dit berichtje je vragen beantwoord heeft. Leuk dat je een reactie achterliet! Gr. Jordy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *