Zelf moestuin bak maken

Zelf je eigen moestuinbak maken


Je kunt op meerdere manieren eenvoudig en goedkoop zelf een moestuin bak maken. Per voorbeeld staat vermeld welke materialen je nodig hebt en wat ongeveer de kosten zijn.

Van een oude fruitkist een moestuin bak maken

Fruitkist moestuinbak

Een moestuinbak(je) van een fruitkist maken

Oude fruitkistjes zijn ideaal om een moestuin bak van te maken. Ik zelf haal fruitkisten altijd bij de Intratuin, daar kosten ze een paar euro per stuk. Er zullen ongetwijfeld goedkopere adressen zijn voor de kisten.

Wat heb je nodig?
Een of meerdere fruitkisten (hoeveel bakken wil je maken?)
Wielen voor onder de bak (ik haal ze bij Van Cranenbroek voor € 1 per 4, zijn ook bij de lokale bouwmarkt te verkrijgen)
Vuilniszak container formaat en/of worteldoek
Schroeven en schroevendraaier of schroefmachine
Nietpistool
Grond
(Optioneel) stroken plastic en/of houten latjes

Bekleed de fruitkist aan de binnenkant met twee lagen vuilniszak (worteldoek is een alternatief). Gebruik hiervoor een nietpistool en zorg er voor dat je de vuilniszak niet te strak trekt en dat het wat speling heeft. Heb je echt geen nietpistool dan kun je eventueel met tiewraps de zak aan de bak vastmaken op verschillende plekken.

Draai de fruitkist vervolgens om en monteer de wielen op de vier hoeken van het fruitkistje met een schroevendraaier of schroefmachine. Je hoeft echt niet vier schroeven per wieltje te gebruiken, twee schroeven in de hoeken is meer dan voldoende. Draai de fruitkist weer om en vul deze met grond, zorg er voor dat je de bak voor de helft vult, de grond flink wat water geeft en vervolgens weer aanvult met potgrond en uiteindelijk weer een flinke dosis water geeft.

Dat was ‘m al! Je moestuin bak die je van een fruitkist hebt gemaakt is klaar voor gebruik. Als je wilt kun je de bak verdelen in vierkante vlakken zodat je een beter overzicht hebt welke groenten en kruiden je waar geplant hebt. Je kunt hiervoor stroken plastic of houten latjes gebruiken. Het staat je natuurlijk ook vrij om de fruitkist van een kleur te voorzien :).

 

3 thoughts on “Zelf moestuin bak maken”

  1. Hi Klaartje,

   Bedankt voor je reactie!

   Ik heb er zelf geen ervaring mee dat het water ophoopt. Vuilniszakken heeft vrijwel iedereen in huis, worteldoek moet vaak aangeschaft worden.

   Je hebt echter een punt! Ik zal de suggestie opnemen in de pagina, dankjewel :-). Fijne dag vandaag.

   Gr. Jordy

  2. Je kan ook met een vork kleine gaatjes prikken in de vuilniszak? Overigens gaan vuilniszakken vaak ook wel lekken bij veel vocht, dus ik zou me er niet teveel zorgen om maken, Klaartje.
   Groetjes

   Eline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *